Η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης απειλεί να ενισχύσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τους οποίους δημιουργούν τα υψηλότερα επιτόκια, όπως προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεδομένων των επιπτώσεων του κύκλου νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα εταιρικά έσοδα και τα δημοσιονομικά, όπως προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Review). 

«Οι περιορισμένες οικονομικές προοπτικές, συνδυασμένες με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού φέρνουν την ικανότητα των καταναλωτών, των εταιρειών και των κυβερνήσεων στα άκρα, δυσκολεύοντας την εξυπηρέτηση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, καθώς η οικονομία μεταβαίνει σε ένα νέο μακροοικονομικό περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, σε συνδυασμό με αυξανόμενες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις».

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης των 20 κρατών-μελών έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ πιθανή παραμένει η δημιουργία ύφεσης, δεδομένης της συρρίκνωσης της παραγωγής κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το επόμενο έτος, ενώ οι κίνδυνοι περαιτέρω συρρίκνωσης λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της γεωπολιτικής κρίσης θεωρούνται οι κύριες απειλές τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Παρ’ όλα αυτά οι αγορές συνεχίζουν να υποδεικνύουν χαρακτηριστικά «ομαλής προσγείωσης» με μείωση του πληθωρισμού χωρίς τη δημιουργία σημαντικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ιστορικά στοιχεία μεν υποδεικνύουν πως η επίτευξη ενός τέτοιου σεναρίου είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη, ιδίως δεδομένου του μεγέθους των αυξήσεων των επιτοκίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, πως η αρνητική πορεία της ανάπτυξης ενέχει τον κίνδυνο μίας «άτακτης διόρθωσης». 

Σημειωτέον πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της 10 φορές από τα μέσα του 2022 αλλά τα κράτησε σταθερά τον περασμένο μήνα. Αν και η επίδραση των υψηλών επιτοκίων έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο αισθητή σε τομείς όπως η αγορά ακινήτων, μεγάλο μέρος της νομισματικής σύσφιξης αυτής δεν έχει ακόμα επηρεάσει την πραγματική οικονομία, αφού το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κυβερνήσεων έχει καταγράψει μόνο σταδιακή αυξητική τάση.

Πάραυτα, οι εταιρικές αφερεγγυότητες έχουν αρχίσει να καταγράφουν αύξηση και θα μπορούσαν να συνεχίσουν την αυξητική τους τάση, καθώς η ύφεση γίνεται ολοένα και ευρύτερη και το πιστωτικό κόστος αυξάνεται, όπως τόνισε η έκθεση της ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες αθετήσεις πληρωμών στο μέλλον, με δευτερεύουσες επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα και την προοπτική της αγοράς εργασίας», ανέφερε η έκθεση.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησαν, επίσης, πως το οικονομικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και σκληρότερο για τις τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Οι δανειστές, πια, αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού πολλοί δανειολήπτες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

Το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις εντείνεται, αφού όλο και περισσότεροι πελάτες μεταφέρουν τα μετρητά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλότερες αποδόσεις τη στιγμή που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.

Για τον περιορισμό των κινδύνων, η ΕΚΤ προέτρεψε τους ιθύνοντες να διατηρήσουν τα λεγόμενα μακροπροληπτικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, ενώ υποστήριξε πως τα τρέχοντα περιθώρια τραπεζικής κερδοφορίας θα μπορούσαν ακόμα και να επιστρέψουν σε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο σε ορισμένες χώρες.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά θέματα, η ΕΚΤ προειδοποίησε πως θα μπορούσε να υπάρξει μία αναζωπύρωση των κινδύνων δημοσιονομικού «εκτροχιασμού», παρά το γεγονός πως τα ιταλικά ομόλογα δεν βρίσκονται πια στο κατώφλι της αξιολόγησης junk από την Moody’s. 

O Ντε Γκίντος υπογράμμισε πως «η κατάσταση των αγορών κρατικών ομολόγων είναι καλή», ενώ προσέθεσε πως «δεν έχουμε παρατηρήσει κανενός είδους μεταβλητότητα όσον αφορά τα spreads αλλά έχει υπάρξει μείωσή τους».

Ωστόσο, η ΕΚΤ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. όσον αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες προκαλούν αυξημένη αβεβαιότητα, ενώ η επίτευξη συμφωνίας είναι κρίσιμη έτσι ώστε να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους και βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Τρόφιμα: Πώς το φενγκ σούι στο ψυγείο βάζει στοπ στη σπατάλη

ΟΠΕΚ+: Πώς η Σαουδική Αραβία «σπρώχνει» τη συνεδρίαση – Νέα υποχώρηση για το πετρέλαιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ