Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η απότομη πτώση του Απριλίου θα οδηγήσει το συνολικό ποσοστό κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για το 2%.

Αυτό θα αποτελούσε μια βουτιά από το σημερινό επίπεδο του 3,2% και θα μπορούσε να «κάνει ή να σπάσει» μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, λένε οι οικονομολόγοι.

Η πτώση θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την αγορά ενέργειας, αφού το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί από τη ρυθμιστική αρχή για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 12% στις αρχές Απριλίου.

Μια μέτρηση κάτω του 2% την Τετάρτη θα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του συνολικού πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2021 και μια ψυχραιμία από το μέγιστο του 11,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 – όταν οι αυξήσεις των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πιο σοβαρές όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με το CNBC.

Η χώρα έχει πληγεί από μια σειρά πληθωριστικών πιέσεων, όπως η επίμονα σφιχτή αγορά εργασίας, η αδυναμία του νομίσματος που αυξάνει το κόστος των εισαγωγών και οι πιο απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από ό,τι παρατηρήθηκαν αλλού.

Ο Άσλει Γουέμπ, οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι αν το γενικό επιτόκιο πέσει κάτω από το 2% τον Απρίλιο, όπως αναμένει, θα είναι «βαρυσήμαντο».

«Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 5,25% θα γίνει τον Ιούνιο (όπως περιμένουμε) ή τον Αύγουστο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, ίσως ακόμη και στο 1,0% αργότερα φέτος”, ανέφερε ο Webb σε σημείωμα της Παρασκευής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έστειλαν μηνύματα ότι προετοιμάζονται για μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αλλά αρνήθηκαν να μηδενίσουν τον Ιούνιο – όπως έκαναν εκείνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο διοικητής της BOE Αντριου Μπέιλι δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν «ενθαρρυντικά», αλλά ότι οι ανακοινώσεις πριν από τη συνεδρίασή της στις 20 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων δύο εκτυπώσεων του δείκτη τιμών καταναλωτή και δύο σειρών στοιχείων για την αύξηση των μισθών, θα είναι κρίσιμες.

Ο αναπληρωτής διοικητής της BOE Μπεν Μπρόουντμπεντ δήλωσε σε ομιλία του τη Δευτέρα ότι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι «πιθανό να μειωθεί το τραπεζικό επιτόκιο κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι».

Από την Τρίτη, η τιμολόγηση στην αγορά χρήματος συνέχισε να δείχνει μόνο περίπου 50% πιθανότητα μείωσης τον Ιούνιο, η οποία αυξάνεται σε 73% τον Αύγουστο.

Η πιο πρόσφατη εκτύπωση του πληθωρισμού για τον Μάρτιο έδειξε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν στο 4,2%- και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, μια βασική μέτρηση για την BOE, στο 6%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών προβλέπεται στο 5,5% για τον Απρίλιο.

Υπάρχει πιθανότητα η αγορά να «αντιδράσει υπερβολικά» σε μια χαμηλή εκτύπωση την Τετάρτη, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζέιν Φόλει, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank.

«Τόσο ο βασικός όσο και ο αριθμός του πληθωρισμού υπηρεσιών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία για το χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων του κύκλου. Με την υπόθεση ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα εξακολουθεί να είναι αυξημένος, η Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει προσεκτικά και να καθυστερήσει ακόμη τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε η Φόλει.

Διαβάστε ακόμη 

Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων

Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ