Η πόλη του Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε σήμερα πως αδυνατεί να φέρει σε πέρας τις οικονομικές υποχρεώσεις της και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις στη Βρετανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην οικονομική κατάσταση και στην υποχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους.

Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα (το Λονδίνο χωρίζεται σε διαμερίσματα), τέθηκε υπό την προστασία του «άρθρου 114».

Αυτό σημαίνει πως διατηρούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες δαπάνες -το αντίστοιχο για μια επιχείρηση είναι η κατάσταση χρεοκοπίας. Χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης ο δήμος δεν μπορεί πλέον να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να κάνει.

Ο δήμαρχος Τζον Κότον, στέλεχος των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε πως έλαβε «αυτό το απαραίτητο μέτρο», για να υπάρξει μια εξυγίανση.

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση σε μερικές έκτακτες δαπάνες, όπως μια καταδίκη του δήμου για παραβίαση του Εργατικού Δικαίου, αλλά και στη μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις και στην κρίση του κόστους διαβίωσης.

Με τις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνονται κάθετα και τον πληθωρισμό που ανεβάζει τα κόστη, δήμοι όπως εκείνος του Μπέρμιγχαμ βρίσκονται αντιμέτωποι με «χωρίς προηγούμενο οικονομικές προκλήσεις», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δήμαρχος επικαλέστηκε εκτίμηση της ομοσπονδίας των βρετανικών δημοτικών Αρχών Sigoma, σύμφωνα με την οποία 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν χρεοκοπία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Ο προϋπολογισμός των δήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά επίσης από μια κρατική επιχορήγηση, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πολιτικών λιτότητας των χρόνων του 2010.

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Τα δημοτικά συμβούλια κάνουν θαύματα εδώ και 13 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Sigoma Στίβεν Χότον, και κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει.

Διαβάστε ακόμη

Θεόδωρος Κόντες: «Υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης του δικτύου τουριστικών λιμένων – μαρίνων»

Ο ΟΠΑΠ γίνεται η Νο2 «ακριβότερη» εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έρευνα για τα σούπερ μάρκετ: Ανεβαίνει ο τζίρος, σταθερή η κατανάλωση (λίστα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ