Ευρώπη

Βρετανία: Στα 4,9 δισ. οι απάτες με τις κρατικές ενισχύσεις για την πανδημία

  • newsroom


Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην ταχύτητα πληρωμής σε σχέση με σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές" κατά την χορήγηση των δανείων, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα "υψηλά επίπεδα εκτιμώμενης απάτης"

Η ελεγκτική υπηρεσία της Βρετανίας επισημαίνει σήμερα το “υψηλό επίπεδο” απάτης στα προγράμματα κρατικής ενίσχυση, η οποία υπολογίζεται σε 4,9 δισεκατομμύρια στερλίνες από την κυβέρνηση, κρίνοντας “ανεπαρκή” τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάκτηση ενός μέρους τους.

Η έκθεση αφορά πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου 2020 εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 για να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγγυημένα 100% κρατικά τραπεζικά δάνεια, που περιορίζονταν στις 50.000 στερλίνες ή το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών και διάρκεια αποπληρωμής έως και δέκα ετών.

Η κυβέρνηση υπολόγισε στα τέλη Νοεμβρίου σε 4,9 δισεκατομμύρια στερλίνες το επίπεδο της απάτης σε σύνολο άνω των 46 δισεκατομμυρίων στερλινών εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν μέσω του προγράμματος αυτού έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην ταχύτητα πληρωμής σε σχέση με σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές” κατά την χορήγηση των δανείων, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα “υψηλά επίπεδα εκτιμώμενης απάτης”, επισημαίνει η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) στην έκθεσή της.

Τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης “τέθηκαν σε εφαρμογή υπερβολικά αργά” για να είναι αποτελεσματικά, και η κυβέρνηση οφείλει τώρα “να επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την ανάκτηση των δανείων” αυτών που εξασφαλίστηκαν αδικαιολόγητα, σημειώνει η NAO.

Η βρετανική ελεγκτική υπηρεσία κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να ανακτήσει τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν αδικαιολόγητα, κρίνοντας “ανεπαρκή” τον στόχο ανάκτησης “τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων στερλινών” από τα δάνεια αυτά και τον επιπρόσθετο προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων στερλινών που προβλέπεται για την καταπολέμηση της απάτης.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας (vid)

Ξεχάστε τα βιογραφικά: Αυτό είναι το προσόν που «κερδίζει» τους εργοδότες

Seanergy: Παρέλαβε το 17ο φορτηγό πλοίο ενισχύοντας τον στόλο της