Περισσότερες βρετανικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980, ασκώντας περαιτέρω πίεση στους σκληρά δοκιμαζόμενους καταναλωτές εν μέσω των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι στην τελευταία τριμηνιαία έρευνά του διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αναμένουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 1989.

Εν μέσω προειδοποιήσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης και επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις που αγωνίζονται, ένας αριθμός ρεκόρ κατασκευαστών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές.

Η έρευνα σε περισσότερες από 5.600 επιχειρήσεις αποκάλυψε επίσης ότι οι εγχώριες πωλήσεις παρέμειναν στάσιμες στους περισσότερους τομείς και οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό συνέχισαν να παραμένουν στάσιμες, ανέφερε το BCC, με το 27% των επιχειρήσεων να αναφέρει αύξηση των επενδυτικών δαπανών, ενώ το 58% δεν ανέφερε καμία μεταβολή και το 15% μείωση.

“Αυτό το μέτρο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021”, πρόσθεσε. Αυτό συμβαίνει παρά τη φοροαπαλλαγή από τον Απρίλιο του 2021 που προσφέρει στις επιχειρήσεις έκπτωση από τα κέρδη τους 130% για κάθε 1 λίρα επενδυτικών δαπανών.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η έρευνα του BCC δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκτούν δυναμική, καθώς το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών και της ενέργειας αυξάνεται στις διεθνείς αγορές.

“Αντί να στηρίξουν τις επιχειρήσεις με τον ραγδαίο πληθωρισμό, οι Συντηρητικοί αυξάνουν τους φόρους και γυρίζουν την πλάτη στις ενεργοβόρες βιομηχανίες”.

Τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2020, λίγο πριν από το δεύτερο εθνικό λουκέτο του Covid-19. Ο ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης GfK κατρακύλησε στο -31 τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές επλήγησαν από τον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλό 30 ετών, 6,2%, τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων και των τροφίμων, τις προβλέψεις για αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων και την αύξηση των προσωπικών φόρων.

Όταν οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν από το BCC ποιες πιέσεις αντιμετωπίζουν για να αυξήσουν τις τιμές, το 92% των κατασκευαστών ανέφερε τις πρώτες ύλες, ενώ το 56% επισήμανε το κόστος ενέργειας και μεταφοράς μεταξύ άλλων γενικών εξόδων.

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δήλωσε ότι το κόστος εργασίας επηρεάζει επίσης την απόφασή τους να αυξήσουν τις τιμές μετά τις αυξήσεις στους μισθούς και την αύξηση του εργοδοτικού συντελεστή εθνικής ασφάλισης από αυτόν τον μήνα.

Το ποσοστό που ανέφερε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων ως ανησυχία αυξήθηκε επίσης το τρίμηνο. Σχεδόν μία στις 3 επιχειρήσεις (32%) ανησυχούσε για τα επιτόκια, από 27% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Συνολικά, το 62% των επιχειρήσεων ανέμενε ότι οι τιμές τους θα αυξάνονταν τους επόμενους τρεις μήνες, από 58% το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μόνο το 1% ανέμενε μείωση των τιμών τους.

Ο Σίρεν Θιρού, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του BCC, δήλωσε ότι ενώ οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 μετά το τέλος των περιορισμών του σχεδίου Β Covid, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ο Θιρού δήλωσε: “Η οικονομία θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: “Οι υψηλές πιέσεις στις τιμές υποδηλώνουν ότι το τρέχον πληθωριστικό κύμα θα κλιμακωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Η αντιστροφή της μείωσης του ΦΠΑ στη φιλοξενία, το υψηλότερο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμένεται να ανεβάσουν τον πληθωρισμό πολύ πάνω από το 8% βραχυπρόθεσμα”.

Πρόσθεσε ότι πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν τα ταμειακά αποθέματα για να αντέξουν περαιτέρω σοκ, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία και σε πιο επίμονες αυξήσεις των τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το ενεργειακό τσουνάμι φρενάρει την οικονομία – Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Tα 85 SOS για τη σωστή συμπλήρωση σε κάθε φορολογική δήλωση