Την έναρξη του 5ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής συνάντησης 700 και περισσοτέρων εκπροσώπων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη και Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα κηρύξει σήμερα Τρίτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Τα άτομα με αναπηρία συχνά αποκλείονται από την πολιτική διαδικασία – από το να ψηφίσουν, να εκλεγούν υποψήφιοι και, συχνά, ακόμη και να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ευχαριστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις προτεραιότητες και τις προτάσεις μας – τόσο με τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ όσο και με τις εθνικές κυβερνήσεις».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι παριστάμενοι θα συζητήσουν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Μεταξύ των σημαντικότερων ομιλητών είναι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourová, η ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα Helena Dalli και ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič. Θα παρέμβουν επίσης υπουργοί από τη Μάλτα και το Βέλγιο, ευρωβουλευτές, καθώς και ο επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης Ατόμων με Αναπηρία της Ουκρανίας.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία θα υιοθετήσουν το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία για τις Ευρωεκλογές, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων για την επίτευξη μιας ΕΕ χωρίς αποκλεισμούς.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σε 3 διαφορετικά πάνελ, τα εξής θέματα: ελεύθερη κυκλοφορία και συμμετοχή, ανισότητα και κοινωνικός αποκλεισμός, πολιτική προστασία χωρίς αποκλεισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Bruegel: «Ευπρόσδεκτες» οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

«Ευκολίες πληρωμής» για τον λογαριασμό της εφορίας

Εκλογές 2023: Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη στον δρόμο για την 25η Ιουνίου

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ