Τo Bερολίνο ξεκαθάρισε σήμερα πως, η πόρτα της Ε.Ε δεν πρόκειται να ανοίξει για την Τουρκία αν η κυβέρνηση Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι, μια χώρα που έχει την θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε.

Ερωτηθείς για το αν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άσυλο στην Γερμανία μόλις εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος , ο Ζάιμπερτ τόνισε πως δεν σχολιάζει φήμες…

Για τις φήμες ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στην Γερμανία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φήμες. Εγώ δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό».

Ο Ζάιμπερτ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις θεωρίες που θέλουν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση.
«Δεν μπορώ και δεν θέλω να εκφραστώ σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις», τόνισε.

Για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία

“Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «ανησυχητικές» δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και για «αποκρουστικές σκηνές αυθαιρεσίας και εκδίκησης» κατά τις πρώτες ώρες της αποτυχίας της απόπειρας του πραξικοπήματος.

«Κάποιες δηλώσεις στην Τουρκία σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής είναι ανησυχητικές. Θέλουμε να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία για αυτό το θέμα. Η Γερμανία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επ’ αυτού σαφή θέση: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θανατική ποινή. Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει και επικυρώσει το 13ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου υποχρεούται, όπως και πολλά άλλα κράτη, στην πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. «Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών, η οποία έχει συμφωνήσει ότι η θανατική ποινή βρίσκεται εκτός των αξιών της, ότι είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά. Γι’ αυτό η επαναφορά της θανατικής ποινής μπορεί μόνο να σημαίνει ότι μια τέτοια χώρα δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της Ε.Ε.», επανέλαβε.

Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και έκανε λόγο για «αποκρουστικές σκηνές εκδίκησης και αυθαιρεσίας εναντίον στρατιωτών στον δρόμο» στις πρώτες ώρες μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα και σκέψεις, αν ήδη μια μέρα έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος 2.500 δικαστές εκδιώκονται από τη θέση τους». Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι «το τουρκικό κράτος, η τουρκική Δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των υπευθύνων της απόπειρας πραξικοπήματος. Για αυτό όμως πρέπει τηρηθεί το Κράτος Δικαίου και η αντιστοιχία (αδικημάτων και τιμωρίας). Η Τουρκία έχει υπογράψει το 13ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Μόνο και μόνο αυτά την υποχρεώνουν στην τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου και όλων των αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλες μας τις συζητήσεις με την Τουρκία θα το καταστήσουμε σαφές, όπως θα κάνει και η ΕΕ (…) Εάν ανοίξουν νέα Κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε θα πρόκειται για τα σχετικά με το Κράτος Δικαίου και τότε θα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτά τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με πολύ σαφή τρόπο. Οι προσδοκίες από ένα υποψήφιο κράτος-μέλος είναι πολύ σαφείς», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να αναθεωρηθεί ούτως ή άλλως η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, διότι το σημαντικό θέμα της Κύπρου δεν έχει λυθεί ακόμη. «Όταν αυτό το εμπόδιο θα έχει, ας πούμε, ξεπεραστεί, τότε θα έρθουμε ακριβώς σε αυτά τα Κεφάλαια στα οποία θα υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση με την Τουρκία, για το Κράτος Δικαίου και τα Εσωτερικά», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν ζητάει την αναστολή των διαπραγματεύσεων, αλλά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τα δύσκολα θέματα. Το ίδιο το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, ότι είναι υποψήφια, ήδη την υποχρεώνει για την τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Για το Βερολίνο η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τους Κανόνες της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την αρχή από την τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. «Για αυτά τα θέματα, του Κράτους Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συζητούμε με την Τουρκία ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και αν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτές τις συζητήσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που πρέπει ακόμη να αλλάξουν στην Τουρκία. Εμείς συνεχίζουμε αυτή την πορεία και θεωρούμε ότι εξακολουθεί να είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Αυτός είναι και ο εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και, εάν είναι δυνατό, μελλοντικά να φτάσουν σε επιτυχή κατάληξη».

«Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το πραξικόπημα εντός πλαισίου κράτους δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάιερ.

Πηγή: protothema.gr