Στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για την πώληση δύο υπέρ δεξαμενόπλοιων VLCC προχώρησε η εισηγμένη στη χρηματαγορά του Όσλο Okeanis Eco Tankers Corp. συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου. Πρόκειται για τα VLCC crude tankers “Nissos Santorini” και “Nissos Antiparos” ναυπηγημένα το 2019 στις γιάρδες της Hyundai Heavy Industries, South Korea). Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοράστρια είναι η εταιρεία Frontline συμεφερόντων John Frediksen.

Τα έσοδα της εταιρείας από την πώληση θα είναι 180 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει δύο eco VLCC χωρητικότητας 300.000 τόνων dw το καθένα που βρίσκονται υπό ναυπήγηση στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai. Κόστος απόκτησης ανέρχεται στα 194 εκατομμύρια δολάρια. Τα πλοία ανήκουν σε εταιρικά σχήματα που ελέγχει ο Γιάννης Αλαφούζος. Θα παραδοθούν το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2022 αντιστοίχως. Τα πλοία έιαι σχεδιασμένα για να έχουν πολύ μειωμένο αποτύπωμα όσο αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με καύση εναλλακτικών μορφών καυσίμων όπως LNG και μεθανόλη και αυτό μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις από τις πετρελαϊκές εταιρείες για πώληση τέτοιου είδους καυσίμων και θεσμοθετηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε:

«Οι ενέργειές μας θα επιτρέψουν στην Okeanis Eco Tankers να βελτιστοποιήσει και να ενισχύσει τη θέση της στα VLCC εγκαίρως πριν από την όπως πιστεύουμε και αναμένουμε εκρηκτική ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων αυτόν τον χειμώνα. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική άποψη της αγοράς πετρελαιοφόρων και είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να τοποθετήσουμε καλύτερα την εταιρεία μας για να αξιοποιήσουμε τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις, ενώ συνεχίζουμε να επιστρέφουμε κεφάλαιο – όπως πάντα υποσχόμαστε – στους μετόχους μας.»

Η Okeanis Eco Tankers Corp. διαθέτει στόλο από συνολικά 14 crude oil δεξαμενόπλοια VLCC και Suezmax τα οποία είναι eco friendly, ενώ σε όλα έχουν τοποθετηθεί scrubbers.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αλλάζει για εστίαση και ψυχαγωγία – Θα λειτουργήσουν με δύο ταχύτητες

Ακίνητα στα νησιά: Πού χτυπούν «κόκκινο» οι τιμές πώλησης

Κόκκαλης: Ξεκλείδωσε η συμφωνία με τους ομολογιούχους – Προς Nasdaq η Intralot Inc.