Τρεις μεγάλες προσωπικότητες με διεθνή ακτινοβολία που με την επαγγελματική και επιχειρηματική τους πορεία τιμούν την Ελλάδα αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Χίο στα πέρατα της γης βράβευσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων-Chios Marine Club με επικεφαλής τον πρόεδρο της κάπτεν Αντώνη Πιτσιλό.

Πρόκειται για τον Σταμάτη Κριμιζή τον κορυφαίο όσο και πρωτοπόρο ερευνητή, διαστημικό επιστήμονα και Χιώτη, που διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA και ο οποίος ανέλαβε από τον Ιανουάριο και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο ξεχωριστή προσωπικότητα της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας και πρέσβης του Ελληνισμού και τον Σίμο Παληό ο οποίος αποκαλείται επιστήμονας της ναυτιλίας.

Το βραβείο στον Σταμάτη Κριμιζή έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν μπορώ να σκεφτώ στην διπλωματική ιστορία των ΗΠΑ και της Ελλάδας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια που οι σχέσεις οι συνεργασίες και οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ήταν τόσο θερμές όσο είναι σήμερα. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

Για τον Σταμάτη Κριμιζή τόνισε ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα θρύλο του διαστήματος που αφιέρωσε τη ζωή του για να εξερευνήσει τα μυστήρια του διαστήματος. Είναι παράδειγμα το τι είναι ικανοί να πετύχουν οι Έλληνες όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον όπως αυτό που έχουν δημιουργήσει για τις επιστήμες οι ΗΠΑ. Είναι ο μόνος επιστήμονας παγκοσμίως που συμμετείχε σε σχέδια και αποστολές της NASA σε όλο το ηλιακό μας σύστημα. Έχει λάβε το μετάλλιο της ΝASA για τις εξέχουσες υπηρεσίες του που είναι η ύψιστη τιμή που κάνει η NASA”.

Ο Σταμάτης Κριμιζής φανερά συγκινημένος είπε μεταξύ άλλων: “Θέλω να ξέρετε ότι έχω ναυτικό φυλλάδιο και έχω μπαρκάρει για τρεις μήνες με εμπορικό πλοίο. Άρα είχα τις σωστές βάσεις και τα προσόντα για να συνεχίσω τις σπουδές μου στις ΗΠΑ. Όταν προσγειώσαμε διαστημόπλοιο στον αστεροειδή Eros έλαβα μία ευχαριστήρια επιστολή από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών γιατί δήλωσα ότι συνεχίζω να είμαι ναυτικός. Και ο λόγος ήταν ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου πως ξέφυγα από τη Θάλασσα και δεν έγινα αξιωματικός όπως οι συμμαθητές μου, απάντησα ότι δεν ξέφυγα συνεχίζω το ίδιο επάγγελμα απλώς η θάλασσα που ταξιδεύω είναι διαφορετική” και προσέθεσε: “Θέλω να πω ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα των ευκαιριών, η χώρα της αξιοκρατίας της αριστείας και προωθεί τους ανθρώπους που έχουν ταλέντα”.

Ο καπετάνιος

Ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έχει διαγράψει μία πετυχημένη πορεία στη ναυτιλιακή βιομηχανία που είναι αντικείμενο μελέτης αλλά και θαυμασμού. Είναι πρεσβευτής της Ελληνικής Ναυτιλίας και Πρεσβευτής του Ελληνισμού.

Έχει όμως και μια άλλη πτυχή ο καπετάνιος. Είναι ιδρυτής, αφενός, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης που έχει κύριο σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και είναι αφιερωμένο στη μητέρα του και, αφετέρου, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Παράδοσης της Χίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 στη μνήμη της κόρης του.

Το μεν Ίδρυμα της Ουρουγουάης διακονεί τον Ελληνισμό, τη Ρωμιοσύνη ή την Ελληνοσύνη, όπως θα έλεγε κα Αρβελέρ, το δε της Χίου μεριμνά για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Το βραβείο του έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει για τη ναυτιλία στην Ελλάδα: “Μέσα από την πολιτική διαδρομή μου κατάλαβα την αφοσίωση του καπετάνιου στη Ναυτική Εκπαίδευση και τι αντίκτυπο έχει αυτό. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά ως Ελληνίδα που σας παραδίδω το βραβείο αυτό καπετάνιε”.

Ο καπετάν Παναγιώτης από την πλευρά του ανέφερε:

“Η μεγάλη μας διαφορά με τον Σταμάτη Κριμιζή είναι ότι εκείνος ξεχώρισε σε κάτι που διάλεξε και τον οδήγησε στους Γαλαξίες. Ενώ εμείς που ασχοληθήκαμε με τη Ναυτιλία δεν ξεκινήσαμε αλλά συνεχίσαμε κάτι που δεν ήταν δικό μας εύρημα. Αυτό κάνανε και οι γονείς μας, οι πρόγονοι μας, οι γείτονες μας οι άνθρωποι του χωριού μας. Θυμάμαι ότι μας ευχόντουσαν όταν ήμασταν παιδιά, “χρόνια πολλά και καλός καπετάνιος”. Αν δεν γινόμασταν καπετάνιοι θα ήμασταν κατώτεροι των προσδοκιών των γονέων μας. Η οικογένειά μου έχασε δύο ναυτικούς στον Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα πρώτο μου εξάδελφο και τον αδελφό της μητέρας μου. Δόξα τω Θεό ή θάλασσα ήταν πολύ καλή μαζί μας. Εγώ ξεκίνησα στον Λιβανό ως τζόβενο και συνέχισα ως αξιωματικός στον Παπαλιό. Ήταν οι καθοδηγητές και μέντορες μας”.

Σίμος Παληός

“Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα μας πολλά από αυτά που μας έχει προσφέρει.” Με τον σκοπό αυτό πορεύεται στη ζωή του ο πλοιοκτήτης Σίμος Παληός. Είναι ο άνθρωπος που θέλει να ενώσει όλους τους Έλληνες είτε διαπρέπουν στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα να τους ενώσουμε να ενώσουμε το έργο τους. Η σκέψη που κάνει ο Σίμος Παληός είναι ελληνοκεντρική.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, η Σεμίραμις Παληού, ο Σίμος Παληός και ο Σταμάτης Κριμιζής

 

Την τιμητική πλακέτα του παρέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο Σίμος Παληός επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να δημιουργεί έδρα Ναυτιλίας στην Ακαδημία Αθηνών όπως άλλωστε προβλέπει και από το καταστατικό της ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων και προγραμμάτων στην Ελλάδα:

“Έχουμε ερευνητικά κέντρα τα οποία είναι πάρα πολύ καλά στελεχωμένα αλλά επειδή δεν κάνουν πάρα πολύ δουλειά ο χρόνος περνάει και οι ερευνητές που έχουμε γέρασαν. Ελπίζω ο Σταμάτης Κριμιζής στον χρόνο που έχει μπροστά του ως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών να βάλει στη θέση τους ορισμένα πράγματα. Ελπίζουμε να γίνει και έδρα Ναυτιλίας στην Ακαδημία. Η Ακαδημία έγινε για την βιομηχανία τη γεωργία και τη Ναυτιλία. Και ερωτώ που είναι η Ναυτιλία τόσα χρόνια. Να έρθετε κοντά στη Ναυτιλία”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης προλογίζοντας τον Σίμο Παληό είπε:

“Η Χίος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής ναυτιλιακής δύναμης. Αυτό που συμβαίνει απόψε σε αυτή την εκδήλωση σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα είναι πολύ πιο μεγάλο από ό,τι φαντάζεστε. Απόψε τιμούμε τρεις ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και είναι πάρα πολύ ψηλά στο παγκόσμιο στερέωμα”.

H Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων-Chios Marine Club εισήλθε στο 25ο έτος δυναμικής παρουσίας στα ναυτιλιακά δρώμενα, έχοντας σήμερα περισσότερες από 100 εταιρείες μέλη.

Η Χίος, το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι ο «βράχος» που ελέγχει το 11% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Αγγελικούσης, Τσάκος, Ανδρεάδης, Βενιάμης, Λιβανός, Παληός, Φράγκος, Φαφαλιοί και πολλοί άλλοι, με τους συναδέλφους τους από άλλα νησιά εδώ και δεκαετίες κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Αμέτρητοι είναι και οι πλοίαρχοι που κατάγονται από αυτό το περήφανο νησί καθώς και οι ναυτικοί.

Η ναυτομάνα Χίος καθίσταται, δικαίως, το ισχυρότερο κέντρο ναυτικής γνώσης, εκπαίδευσης , κατάρτισης , έρευνας και δημιουργίας αφού εκεί υπάρχουν Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα Πανεπιστημίου Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης, δημόσια και ιδιωτικά Ναυτικά Λύκεια και Ιδρύματα προαγωγής των ναυτιλιακών θεμάτων και της ναυτιλιακής έρευνας.

Τα μέλη, χιακής καταγωγής απασχολούνται επαγγελματικά με τη ναυτιλία είτε ως στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των ειδικοτήτων του χώρου (Αξιωματικοί του Εμπορικού / Πολεμικού Ναυτικού, Brokers, Πράκτορες, Ναυπηγοί, Λογιστές, Δικηγόροι κλπ).

Ο πρόεδρος, καπετάνιος Αντώνης Πιτσιλός, ευχήθηκε σε όλους ένα δημιουργικό νέο έτος ενώ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Λέσχης. Ειδική αναφορά έκανε στο κοινωνικό έργο του Club:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όπως το 2023 έτσι και το 2024 η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων θα συνεχίσει και θα σταθεί κοντά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα Λιμεναρχείο Χίου, το Γηροκομείο, το έργο της Ιεράς Μητρόπολης Χίου καθώς στα αθλητικά και ναυτεργατικά σωματεία του νησιού.»

Ο Σταμάτης Κριμιζής με την Αλεξάνδρα Προκοπίου
Ο Σίμος Παληός και ο Σταμάτης Κριμιζής με τον δημοσιογράφο Μηνά Τσαμόπουλο

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικός «αέρας» στη Νέα Υόρκη – Στον πύργο της JP τα «αποκαλυπτήρια» των τραπεζών

Ο (να τελειώνουμε…) νόμος, ο Βορίδης και ο Μαγκάκης, ο (πόσα σπίτια έχει;) Stefanos, το μεγάλο παιχνίδι με τα σούπερ μάρκετ, το σουξέ για Κουφονήσια και η ναυμαχία στην ακτοπλοΐα

Εφορία – Γάμος Ελέτσι: Ηχούν «καμπάνες» σε δώρα, χορηγίες ακόμα και στα «φακελάκια»… στην τσέπη του γαμπρού!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ