Αντιμέτωπη με πολύ μεγάλη έλλειψη αξιωματικών γέφυρας και μηχανής θα βρεθεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία μέχρι το 2026 δηλαδή μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της BIMCO και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συνεχής αύξηση του μεγέθους της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα χρειαστεί 90.000 αξιωματικούς έως το 2026 για να καλύψει τις ανάγκες της.

Σήμερα υπάρχουν 1,89 εκατομμύρια ναυτικοί παγκοσμίως για πάνω από 74.000 πλοίων.  Παρά το γεγονός ότι από το 2015 υπήρξε αύξηση του αριθμού των αξιωματικών κατά 10,8%, υπάρχει  έλλειψη 26.240 αξιωματικών, αριθμός που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι, ο αριθμός των ετών υπηρεσίας στη θάλασσα αυξάνεται, ενώ επισημαίνεται, επίσης, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών που υπηρετούν σε διοικητικά και επιχειρησιακά επίπεδα έχει αυξηθεί από το 2015.

«Για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για ναυτικούς, είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να προωθήσει ενεργά τη σταδιοδρομία στη θάλασσα και να ενισχύσει τη ναυτιλιακή εκπαίδευση και κατάρτιση παγκοσμίως, με έμφαση στις διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακά συνδεδεμένη βιομηχανία”, επισημαίνουν ναυτιλιακοί αναλυτές: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ανησυχίες ότι θα μπορούσαμε να δούμε τους νέους  να απομακρύνονται από τη σταδιοδρομία στη ναυτιλία».

Μεταξύ των κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές ελλείψεις, η έκθεση επισημαίνει ότι είναι αξιωματικοί με τεχνική εμπειρία σε συνδυασμό με ικανότητες διαχείρισης. Στους τομείς δεξαμενόπλοιων και υπεράκτιων τομέων, αναφέρουν επίσης έλλειψη αξιωματικών καταστρώματος.

Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν επίσης μια θετική τάση στο ισοζύγιο φύλων, με περίπου 24.059 γυναίκες να υπηρετούν ως ναυτικοί, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 45,8 % σε σύγκριση με το 2015.

Το ποσοστό των γυναικών ναυτικών που έχουν πιστοποιηθεί εκτιμάται ότι είναι 1,28 % του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ναυτικών. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των γυναικών βρίσκονται κυρίως στους τομείς των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατηγών οχηματαγωγών, αλλά ο αριθμός των γυναικών αξιωματικών κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλους τους τομείς.

Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ρίξει βάρος στην ναυτική εκπαίδευση.

Ήδη, διασφαλίστηκαν πόροι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την στήριξη και την συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Η μεγάλη μάχη για τα +200 εκατ. ευρώ του παγωτού

Τουρισμός: «Σαρώνει» ο Αύγουστος, στοίχημα ο Σεπτέμβριος (πίνακες + γραφήματα)

Καμπούλ: Πάνω από 100 νεκροί από τις επιθέσεις του ISIS – «Θα πληρώσετε» λέει ο Μπάιντεν