Ναυτιλία

Επιστρέφουν οι επτά από τους συνολικά εννέα Έλληνες ναυτικούς του Angelic Power

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Το 22μελές πλήρωμα βρίσκεται αποκλεισμένο εντός του πλοίου πάνω από 9 μήνες στην ράδα Guishan της Κίνας λόγω οικονομικών διαφορών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τον ναυλωτή του πλοίου

Επιστρέφουν σήμερα στις 17.05 το απόγευμα στην Αθήνα με πτήση της Air France από το Παρίσι οι πρώτοι επτά από τους συνολικά εννέα Έλληνες ναυτικούς του πλοίου ANGELIC POWER, μετά από συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Nίκο Δένδια – Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το πλήρωμα που αποτελείται 22 μέλη μεταξύ των οποίων οι 9 συνολικά Έλληνες βρίσκεται αποκλεισμένο εντός του πλοίου πάνω από 9 μήνες στην ράδα Guishan της Κίνας λόγω οικονομικών διαφορών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τον ναυλωτή του πλοίου.

Οι κινεζικές αρχές έχουν βάλει βέτο στην παλιννόστηση του Πλοιάρχου ο οποίος αντιμετωπίζει αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα υγείας μαζί και του Υποπλοιάρχου που υπηρετούν στο πλοίο.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών των ναυτικών και συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,  «η εταιρεία τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε πληρώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές, δεν τροφοδοτούσε το πλοίο με τα αναγκαία καύσιμα και την τροφοδοσία του πληρώματος και δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με το πλήρωμα».

Οι κινεζικές αρχές έως τώρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως μια διαφορά μεταξύ του ναυλωτή και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ και ΥΝΑΝΠ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των περισσότερων Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στον επαναπατρισμό τους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης από την πλευρά του υπογράμμισε τα εξής: «Είναι ημέρα μεγάλης χαράς για τους ναυτικούς μας και τις οικογένειές τους που θα υποδεχτούν τους αγαπημένους τους στην πατρίδα μας. Είναι, ταυτοχρόνως, ημέρα ιδιαίτερης ικανοποίησης για τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που με συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες πολλών μηνών, πέτυχαν την αποδέσμευσης τους. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δρα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί μας οπουδήποτε στον κόσμο. Εύχομαι και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα και όσον αφορά τους απομείναντες στο πλοίο Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς, για τους οποίους συνεχίζουμε αδιάκοπα την υποστήριξή τους και την προσπάθεια επαναπατρισμού τους. Τέλος, θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις άοκνες προσπάθειές τους που κατέβαλαν προς επίλυση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που αντιμετώπισαν.»

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος χρόνου για την επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας

Jim Breyer: Από το Facebook, επενδύει στην Viva Wallet

Επιστρεπτέα 7: Μισό δισ. στα ταμεία των επιχειρήσεων πριν από το Πάσχα