Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο προς την Κίνα και την Ινδία άλλαξαν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνονται πλέον προς τη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας του LSEG. Η εξέλιξη ήρθε λίγες ώρες μετά τη νέα προειδοποίηση των ανταρτών Χούθι προς τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού της Σαουδικής Αραβίας, κίνηση που εντείνει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή και δημιουργεί νέες ανησυχίες για τις διεθνείς ενεργειακές ροές και το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς διευρύνεται το μέτωπο της σύγκρουσης που συνδέεται με τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλαν σήμερα προς ναυτιλιακές εταιρείες, οι Χούθι προειδοποίησαν ότι τα πλοία δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν φορτοεκφορτώσεις σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα ενδέχεται να τα καταστήσει στόχους επιθέσεων, ανεξάρτητα από το σημείο όπου θα βρίσκονται.

Στο μήνυμα επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων σε σαουδαραβικά λιμάνια, ενώ καλούνται οι ναυτιλιακές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Οι νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου στις 12:01 GMT, με τους αντάρτες να προειδοποιούν ότι κάθε πλοίο που δεν συμμορφώνεται με τους όρους αυτούς κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και να αποτελέσει πιθανό στόχο, εφόσον βρίσκεται εντός της επιχειρησιακής εμβέλειας των δυνάμεών τους.

Η σχετική ειδοποίηση εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούθι, το οποίο έχει αναλάβει την επικοινωνία των οδηγιών προς τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Η κατάσταση προκαλεί νέα ανησυχία στις αγορές, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας στερεί από τη Σαουδική Αραβία έναν κρίσιμο εναλλακτικό θαλάσσιο διάδρομο σε σχέση με τα Στενά του Ορμούζ, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα άλλωστε δεν έχει επιστρέψει ποτέ στα προ του 2023 επίπεδα, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, έχουν διατηρήσει υψηλό το επίπεδο κινδύνου για τη διεθνή ναυτιλία και τις ενεργειακές μεταφορές στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη 

Τζέιμι Ντάιμον: Οι αγορές υποτιμούν τους κινδύνους – Δεν θα αγόραζα σήμερα ούτε μετοχές ούτε αμερικανικά ομόλογα

Μια έπαυλη καταφύγιο ηρεμίας στους ελαιώνες του Salento στη νότια Ιταλία

Κλιματιστικό: Η σωστή κίνηση πριν το κλείσετε για καλύτερη απόδοση και λιγότερες οσμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα