Την επίσημη ημέρα ίδρυσης του κορεατικού έθνους , την Gaecheonjeol στην κορεάτικη γλώσσα  που σημαίνει «την ημέρα που άνοιξε ο ουρανός», γιόρτασε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η πρεσβεία της Νότιας Κορέας με την καθιερωμένη δεξίωση.

Ο πρέσβης  Τζονγκ Ιλ Λη  μαζί με τη σύζυγό του υποδέχονταν από νωρίς το απόγευμα τους καλεσμένους τους.

Ξεχώρισε η παρουσία  του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου  ενώ το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της διεθνούς διπλωματίας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ξεχωριστή η παρουσία Ελλήνων βετεράνων  που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας. Επικεφαλής τους ήταν ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος των Βετεράνων του κορεατικού πολέμου, Στυλιανός Δράκος.

Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας  και της Ελλάδας και το χαιρετισμό του πρέσβη της Νότιας Κορέα:

“Είναι τιμή μου  να σας υποδεχθώ στη φετινή δεξίωση για τον εορτασμό της ίδρυσης του κορεατικού Έθνους. Είναι η πρώτη δεξίωση την οποία η πρεσβεία μας διοργανώνει μέσα σε τρία χρόνια , μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο πρέσβης της Κορέας Τζονγκ Ιλ Λη

Παρ’ ότι η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, πιστεύω ότι πλησιάζουμε  το τέλος. Εν μέσω τέτοιας περιόδου γεμάτης προκλήσεις  η Κορέα και η Ελλάδα έχουν εμβαθύνει  την πολιτική αλληλεγγύη καθιστώντας δυνατές  τις αλληλοεπισκέψεις υψηλού επιπέδου” ήταν τα πρώτα λόγια  του Κορεάτη πρέσβη:

“Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κορέας επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρσι και κυβερνητικοί  αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου και αντιπροσωπίες πραγματοποίησαν εκατέρωθεν επισκέψεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι επισκέψεις έφερνα την Κορέα και την Ελλάδα εγγύτερα και ενίσχυσαν τους δεσμούς και την αλληλουποστήριξη”.

Ναυτιλιακές σχέσεις

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις ναυτιλιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: 

“Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο νομπελίστας ποιητής έχει πει: Η Ελλάδα συντίθεται από τρία υπαρξιακά ουσιώδη στοιχεία.   Την ελιά, το αμπέλι και  το τελευταίο μεν όχι λιγότερο  σημαντικό δε, το καράβι. Ο ποιητής εύστοχα παρατήρησε την σημασία της ναυτιλίας για την Ελλάδα και τον λαό της. Το “καράβι” είναι εκείνο ,μέσω του οποίου, οι δύο χώρες μας έχουν αναπτύξει μία στενή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 70% της συνολικής παραγγελίας για ναυπηγήσεις πλοίων από τους Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δοθεί στα ναυπηγεία της Κορέας.

Σε αυτό το έξοχο πλαίσιο της συνεργασίας , 87 εταιρείες από την Κορέα έλαβαν μέρος στην παγκοσμίως γνωστή ΄Εκθεση των Ποσειδωνίων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η πρεσβεία μας διοργάνωσε το 3ο Ελληνο-Κορεατικό forum  ναυτιλιακής συνεργασίας όπου οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της περαιτέρω συνεργασίας”.

Ο  Τζονγκ Ιλ Λη  αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών:  

“Ο πολιτισμός είναι ένας άλλος τομέας όπου οι λαοί των δύο χωρών μας  εργάζονται αδιάκοπα και έχουν δημιουργήσει επαφές ακόμα και σε καιρό πανδημίας.

Η Κορέα και η Ελλάδα υπερήφανα γιόρτασαν πέρσι την 60η επέτειο σύναψης  διπλωματικών σχέσεων.

Κύριες και κύριοι “ ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται”. Δεν υπάρχει άλλο ρητό το οποίο διατυπώνει καλύτερα την φιλία των δύο χωρών.

Πριν από 72 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η ίδια υφίστατο τις κακουχίες της  και δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Ελευθερία και την Δημοκρατία της Κορέας αποστέλλοντας εκστρατευτικό σώμα συνολικά άνω των 10.000 ανδρών.

Οι Κορεάτες το θυμούνται. Δεν λησμονούν ούτε μία σταγόνα αίματος που χύθηκε από τους Έλληνες πολεμιστές στο πεδίο της μάχης. Προς τιμή των Ελλήνων Βετεράνων του Πολέμου της Κορέας  εκθέματα γεμάτα σημασία αφιερώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την περσινή χρονιά. Στην Κορέα επίσης, το Μνημείο προς τιμήν της συμμετοχής του Ελληνικού Εκστρατευτικού  Σώματος μετεγκαταταστάθηκε σε μία καλύτερη τοποθεσία”.

Ο πρέσβης της Κορέας Τζονγκ Ιλ Λη με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη

Ο Κορεάτης πρέσβης μίλησε και για τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Κορέα:

“Τον Μάιο εφέτος σχηματίστηκε μία νέα κυβέρνηση στην Κορέα. Μία νέα δυναμική αναδύεται για την Κορέα και η συνεισφορά της μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως μία μεσαίου μεγέθους ηγετική χώρα, η Κορέα επαναβεβαιώνει και προσπαθεί  να εκπληρώσει την αναμενόμενη ευθύνη και τον ρόλο της για την ελευθερία των πολιτών του κόσμου, την ειρήνη και την ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας.  Ο Εξοχότατος Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιεόλ υπογράμμισε στην κεντρική του ομιλία κατά την 77η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ τα εξής σημεία:

“Η κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε θα επιλυθεί όταν σταθούμε αποφασιστικά  αλληλέγγυοι, να μοιραζόμαστε την παγκόσμια αξία της ελευθερίας και  να εργαζόμαστε μαζί για την διατήρηση και την εξάπλωσή της”.

Η Κορέα υπέβαλε με περηφάνια την υποψηφιότητά της  να διοργανώσει την Διεθνή Έκθεση 2030 στην πόλη Μπουσάν με θέμα “Μεταμορφώνοντας τον κόσμο-Πορεία προς το μέλλον.”

Η Μπουσάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορέας η οποία είναι αδελφοποιημένη με την Θεσσαλονίκη. Είναι η πρωτεύουσα της ναυτιλίας στην Κορέα”.

Ο πρέσβης της Ν.Κορέας Τζονγκ Ιλ Λη με τον δημοσιογράφο του newmoney Μηνά Τσαμόπουλο

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλώντας στο newmoney.gr  σχολίασε: 

“ Διαχρονικά έχουμε εξαιρετικές σχέσεις  με την Κορέα. Είναι φυσικό η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου να  έχει διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με μία από τις κορυφαίες χώρες  στη ναυπηγική βιομηχανία. Πιστεύουμε ότι αυτή η σχέση στο μέλλον θα ενδυναμωθεί περαιτέρω” και συμπλήρωσε αναφερόμενος στους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού:

“Θέλω να επισημάνω  έχουμε ζητήσει και μέσω της πρεσβείας να ενισχυθεί στα κορεατικά ναυπηγεία η παρουσία των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού και ευελπιστούμε ότι και στον τομέα αυτό να αρχίσει μία δυνατή συνεργασία”.

Διαβάστε ακόμη

Εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα: Το δρακόντειο Euro 7 έρχεται (pic)

Η προδοσία της Παγκρήτιας, οι 16 νέες Ferrari μέσα στην κρίση, το deal της Προοδευτικής και ο μυστηριώδης δάκτυλος 

Η εταιρεία ακινήτων του Μπάφετ «βλέπει» υψηλή  ζήτηση για πολυτελή κατοικία στην Ελλάδα