Η ζήτηση για πολυτελή κατοικία στην Ελλάδα είναι απτή και είναι εκεί …έξω, ωστόσο ανάχωμα σε αυτή τη συγκυρία για την αγορά αποτελεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα που έχει γίνει πιο έντονη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω και της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Berkshire Hathaway HomeServices για τις νέες, παγκόσμιες τάσεις στην αγορά των πολυτελών ακινήτων που παρουσιάζονται στην έκθεση «2022 Global Luxury Landscape», κατατάσσοντας την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, με ελκυστικές τιμές, δεδομένου ότι αυτές παραμένουν σαφώς χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση από τον κ. Κυριάκο Ξύδη, managing partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «οι έμπειροι ξένοι επενδυτές και τα άτομα υψηλής καθαρής θέσης (σ.σ. Ηigh Νet Worth Individuals με βάση τη διεθνή ορολογία) που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τροφοδοτούν την αγορά στην Ελλάδα, όπου μετά από μία δεκαετία πτώσης, οι τιμές έχουν αυξηθεί, ωθώντας ειδικά την αγορά πολυτελών ακινήτων στο 1 εκατ. ευρώ και πάνω.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει γίνει πιο
έντονη λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και της επιθετικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδος, ξεκάθαρα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στο real estate από την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τιμές παραμένουν σταθερές και υπάρχει ανησυχία για την πορεία μελλοντικά λόγω της αύξησης των τιμών των υλικών ωστόσο αυτό δεν αποθαρρύνει το σύνολο των αγοραστών.

Στο ελληνικό real estate, όπως αναφέρεται στην έκθεση, κυριαρχούν οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών, κυρίως για καινούριες, πολυτελείς κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Κέρκυρα καθώς και για πολυτελή διαμερίσματα στην Αθήνα, τα βόρεια και τα νότια προάστια, στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Επιπλέον η ζήτηση είναι υψηλή στους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Πόρτο Χέλι, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη. «Τα ελληνικά ακίνητα ήταν και παραμένουν φθηνότερα σε σύγκριση με αυτά της δυτικής Ευρώπης και γενικότερα της ευρύτερης «γειτονιάς» μας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, δυστυχώς, η γεωγραφική μας θέση και ιδιαίτερα οι γείτονές μας αποτελούν σημεία ανησυχίας για τους ξένους αγοραστές και η εκτίμηση του σχετικού κινδύνου θέτει σε μειονεκτική θέση τα ελληνικά ακίνητα. Από την
στιγμή που θα επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, οι τιμές αναμένεται να ανέβουν γιατί η ζήτηση είναι εκεί έξω».

Σημειωτέον ότι η Berkshire Hathaway HomeServices συγκαταλέγεται στα αναπτυσσόμενα διεθνώς δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων.

Με βάση την έκθεση για τις νέες τάσεις, η αγορά ακινήτων διεθνώς εισέρχεται σε ένα νέο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα υψηλά επίπεδα παγκόσμιου πληθωρισμού να μεταστρέφουν το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών.

Η νέα καθημερινότητα επιβάλλεται στον τρόπο επένδυσης, παράλληλα με εκείνον της διαβίωσης. Το «νέο μοντέλο» ακινήτων συνδυάζει τη μόνιμη και την εξοχική κατοικία με την υβριδική εργασία, αξιοποιώντας έναν χώρο για τρεις ανάγκες ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν, η αγορά μιας πολυτελούς κατοικίας είναι μονόδρομος για όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν τον δικό τους «επίγειο παράδεισο» όπου εκείνοι επιθυμούν.

Παρά τις σωρευτικές αυξήσεις τιμών στα ακίνητα που αγγίζουν το 30% – 40%, η ζήτηση πολυτελών κατοικιών εξακολουθεί να διατηρείται και βασικός παράγοντας αποτέλεσε η άρση των μέτρων κατά του Covid, με την επανέναρξη των ταξιδιών και της προσέλκυσης τουρισμού.

Βάσει ερευνών του δικτύου της Berkshire Hathaway HomeServices αποτυπώθηκε ότι το 29% των εγχώριων επενδύσεων κάθε χώρας ξεχωριστά προέρχεται από ξένους επενδυτές, με το ποσοστό να αυξάνεται ολοένα περισσότερο κάθε χρόνο.

Η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας κ.α. συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αγορές ως προς τη ζήτηση και την αγορά πολυτελών κατοικιών, ενώ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, το Λονδίνο που αποτελεί ούτως ή άλλως επιχειρηματικός κόμβος, αλλά και η Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταβιβάσεις: Τι συμβαίνει όταν τα τετραγωνικά του ακινήτου σας και του διπλανού διαμερίσματος δεν είναι αυτά που νομίζατε

Εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα: Το δρακόντειο Euro 7 έρχεται (pic)

Protofanousi Fruits – PROTO: Ο «άγνωστος» πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών (pics)