Μια πορεία… Αυτός θα μπορούσε να είναι o τίτλος της βιογραφίας του Γιάννη Μυτιληναίου, ενός από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες με διεθνή αναγνώριση. Μια πορεία 40 ετών στη στεριά, αλλά τα τελευταία χρόνια και στη θάλασσα. Η απόφασή του, το 2016, να αλλάξει πορεία και να ασχοληθεί με τη ναυτιλία ιδρύοντας την εταιρεία Μ/Maritime, η οποία ήδη έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη βιομηχανία, κατέδειξε την ικανότητα του ανδρός στο επιχειρείν.

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στην εκδήλωση του Propeller Club Port of Piraeus, ο Γιάννης Μυτιληναίος βραβεύτηκε με το Members’ Award of Excellence για το μεγάλο επιχειρηματικό του έργο τόσο στη βιομηχανία όσο και στη ναυτιλία, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής κοινότητας.

Προλογίζοντας τον Γιάννη Μυτιληναίο ο πρόεδρος του Club Κωστής Φραγκούλης ανέφερε: «Στις μέρες μας η αριστεία, σε συνδυασμό με το ήθος, σπανίζει. Ο Γιάννης Μυτιληναίος είναι ένας σπάνιος άνθρωπος κι επιχειρηματίας. Οι αξίες του είναι αξίες που πρεσβεύουμε, τιμούμε και υπηρετούμε στο Propeller Club Πειραιά, είναι αξίες που επιθυμούμε να επιβραβεύουμε».

Την απονομή της τιμητικής πλακέτας έκανε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου του Propeller Club Πειραιά. Στη συνέχεια, o Γιάννης Μυτιληναίος χρίστηκε επίτιμο μέλος του Club.

Η ολιγόλεπτη ομιλία του είχε ενδιαφέρον αφού αποκάλυψε τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός πολύ επιτυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος στηρίχθηκε στη σκληρή δουλειά, στο όραμα και την οικογένειά του.

«Όσοι με ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι είμαι ένας μετριόφρων άνθρωπος ο οποίος δεν έχει συνηθίσει ούτε στις βραβεύσεις ούτε στις μαζικές εκδηλώσεις. Όμως δεν μπορώ να μην πω ότι είμαι πράγματι περήφανος για την επαγγελματική και επιχειρηματική μου πορεία επί 40 χρόνια», ήταν τα πρώτα του λόγια και συνέχισε:

«Μια πορεία η οποία αντάμειψε χιλιάδες εργαζομένους της εταιρείας μας, χιλιάδες μετόχους της εταιρείας μας. Μια πορεία η οποία βοήθησε και δημιούργησε εκατοντάδες επιστήμονες και κυρίως μηχανικούς, οι οποίοι σήμερα στελεχώνουν εταιρείες δικές μας και εταιρείες τρίτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια πορεία η οποία εισέφερε δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία σε φόρους και εργοδοτικές εισφορές. Μια πορεία που εισέφερε στην κοινωνία, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Ο Γιάννης Μυτιληναίος δήλωσε διπλά περήφανος γιατί «όλα αυτά έγιναν με απόλυτη προσήλωση στις αξίες και τα πιστεύω μου για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ευθύνη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συστατικά μιας επιτυχημένης επαγγελματικής και επιχειρηματικής πορείας:

«Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα βραβευτώ για τη δουλειά μου. Γιατί πάντα θεωρούσα ότι κάθε πρωί έκανα μια δουλειά. Θα αναρωτηθεί κανείς, αρκεί η σκληρή δουλειά για να πετύχει κανείς όλα αυτά; Η απάντηση είναι… όχι. Είναι προϋπόθεση η σκληρή δουλειά, αλλά δεν είναι αρκετή. Όλα αυτά γίνονται όταν υπάρχει όραμα επιχειρηματικό, το οποίο είχα σε περιορισμένο βαθμό γιατί ήμουν πάντα προσηλωμένος και προσγειωμένος σε μια σκληρή καθημερινότητα. Ήμουν όμως τυχερός γιατί είχα και έχω έναν αδελφό ο οποίος είχε ένα πολύ μεγάλο όραμα. Και έτσι οι δυο μας πετύχαμε όλα αυτά που είδατε».

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αδελφό του Ευάγγελο Μυτιληναίο: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αδελφό μου, τον Βαγγέλη, για όσα κάναμε μαζί και είμαστε και οι δύο πολύ περήφανοι που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε όλα τα επιχειρηματικά μας σχέδια».

Ο Γιάννης Μυτιληναίος, σε μια συγκινητική αποστροφή του λόγου του, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως τις δύο κόρες του, «που τις πιο πολλές φορές πήγαιναν για ύπνο πριν πάω εγώ στο σπίτι», όπως είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στην αδελφή του Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου και τον αδελφό του Γιώργο Κοντούζογλου, «που ήταν πάντα εκεί για να διασφαλίσουν την οικογενειακή συνοχή ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις». Τέλος, απηύθυνε ευχαριστήρια στο Propeller Club Πειραιά και τον φίλο του, όπως τον αποκάλεσε, Κωστή Φραγκούλη, καθώς και σε όλο το κοινό που τον παρακολουθούσε με αφοσίωση.

Who is who

O Γιάννης Μυτιληναίος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Το 1981 αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού. Δύο χρόνια αργότερα, το 1983, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΩΝ Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του Γιώργο Μυτιληναίο, το 1960, και είχε ως κύρια δραστηριότητά της την εμπορία μετάλλων.

Η μικρή αυτή οικογενειακή επιχείρηση με τους 30 υπαλλήλους εξελίχθηκε στον ισχυρό βιομηχανικό, ενεργειακό και κατασκευαστικό Ομιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο οποίος σήμερα απασχολεί πάνω από 4.500 υπαλλήλους σε πέντε διαφορετικές ηπείρους και αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Ο Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ιδρύθηκε το 1990 από τον Γιάννη Μυτιληναίο και τον αδελφό του Ευάγγελο Μυτιληναίο. Οι δυο τους κατάφεραν μέσα από μια σειρά στοχευμένων και ευρηματικών ενεργειών να αναπτύξουν έναν οργανισμό με δυνατή παρουσία σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, που σέβεται τους μετόχους, συμβάλλει στην εξέλιξη της εγχώριας βιομηχανίας, ενισχύει την οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο εξελίσσει τα στελέχη της.

Ο ίδιος, μέχρι και την ίδρυση, το 2016, της M/Maritime, της ναυτιλιακής εταιρείας της οποίας ηγείται σήμερα, υπηρέτησε τον Ομιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και όλες τις θυγατρικές του, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος και Protergia, για περισσότερα από 30 χρόνια από διαφορετικές σημαντικές θέσεις.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS HOLDINGS, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ, μιας από τις πιο πρωτοπόρες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία κατέλαβε στη μακρόχρονη πορεία της την 9η θέση παγκοσμίως στον σχεδιασμό και την κατασκευή σταθμών ενέργειας. Ηταν αντιπρόεδρος της Αλουμίνιον της Ελλάδος, το μοναδικό πλήρως καθετοποιημένο εργοστάσιο αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ, της μοναδικής κατασκευάστριας εταιρείας στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα, σε κοινοπραξία με το ελληνικό κράτος, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της Protergia, του μεγαλύτερου ιδιωτικού παραγωγού και ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τα τελευταία έξι χρόνια ο Γιάννης Μυτιληναίος συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη θάλασσα αναπτύσσοντας γρήγορα αλλά προσεκτικά την Μ/Μaritime. Και κάπως έτσι ένας επιτυχημένος στεριανός επιχειρηματίας εισήλθε στη ναυτιλία και αμέσως άρχισε να διαγράφει και εκεί μια επιτυχημένη ρότα.

Εφαρμόζοντας τις επιτυχημένες πρακτικές της στεριάς και με προσήλωση στις αξίες του, αλλά και με σκληρή δουλειά, μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργεί και αναπτύσσει προσεκτικά μια εταιρεία με 40 εργαζομένους στη στεριά και 324 ναυτικούς σε 19 σύγχρονα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου υψηλών προδιαγραφών, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία. Το 2019 η M/Maritime τιμήθηκε με το βραβείο Dry Cargo Company of the Year από τη Lloyd’s List Greek Shipping Awards.

Διαβάστε ακόμη:

Euroxx: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story

Η Amazon δίνει $1,7 δισ. για… σκούπες – ρομπότ

Ισχυρά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – Στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο

 

* Στη φωτογραφία ο Γιάννης Μυτιληναίος με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και τον πρόεδρο του Propeller Club Port of Piraeus Κωστή Φραγκούλη