© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Οι γνώσεις των στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας αναγνωρίζονται διεθνώς γι’ αυτό και μεγάλοι διεθνώς όμιλοι και οργανισμοί συναγωνίζονται για να το ποιος θα τους προσλάβει. Οι Ελληνες συνεχίζουν να κυριαρχούν στη ναυτιλία. Ενα από αυτά τα στελέχη είναι και ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, στον οποίο ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV Maritime εμπιστεύτηκε τη θέση του Regional Manager της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ασφάλεια των συναδέλφων του σε περιοχές με έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και η ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας είναι οι βασικές προτεραιότητές του. Μιλώντας στο «business stories», μοιράζεται τη στρατηγική του για την ενίσχυση του έργου που άφησε ο προκάτοχός του Ιωάννης Χιωτόπουλος.
Αναγνωρίζει τη σημασία της προσαρμογής της ελληνικής ναυτιλίας στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης προσφέροντας τεχνογνωσία και καινοτόμες λύσεις μέσω του DNV. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος στον κλάδο.
Ο DNV συνεχίζει να επενδύει στο ελληνικό γραφείο, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 110 εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων.
– Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για τη νέα σας θέση. Ως ο νέος Regional Manager της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον νορβηγικό νηογνώμονα DNV Maritime ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Σας ευχαριστώ. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο του προκατόχου μου, Ιωάννη Χιωτόπουλου, ο οποίος ενίσχυσε σημαντικά το ελληνικό γραφείο προσθέτοντας εξειδικευμένες ομάδες και ρόλους. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση των νέων και στη σύνδεση της ναυτιλιακής βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια.
Η περιφέρειά μας καλύπτει εννέα χώρες από την Κεντρική Ευρώπη έως την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνοντας και περιοχές με έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των συναδέλφων μας που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές.
Ταυτόχρονα, στην περιφέρειά μας βρίσκονται δύο από τα πιο δυναμικά ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου: η Ελλάδα με τον Πειραιά και η Κύπρος με τη Λεμεσό. Στην Τουρκία, επίσης, έχουμε έντονη δραστηριότητα τόσο σε επιθεωρήσεις πλοίων όσο και σε ναυπηγήσεις νεότευκτων.
Μια βασική νέα προτεραιότητα δική μου και της ομάδας μου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τοπικούς φορείς, όπως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η HELMEPA, η HEMEXPO, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Θέλουμε να συμβάλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, παρέχοντας τεχνογνωσία και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τον κλάδο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.
– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς και ποιος είναι ο ρόλος του DNV στη διαμόρφωσή της;
Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως, με τους Ελληνες πλοιοκτήτες να διατηρούν τον μεγαλύτερο στόλο σε χωρητικότητα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα σχετίζονται με τη συμμόρφωση σε νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, την ψηφιοποίηση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο DNV διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ελληνικής ναυτιλίας, προσφέροντας τεχνογνωσία, αξιόπιστες υπηρεσίες πιστοποίησης και καινοτόμες λύσεις για ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα. Μέσα από τη συνεργασία μας με τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις τοπικές αρχές και τα ερευνητικά ιδρύματα βοηθάμε τον κλάδο να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις ώστε οι πλοιοκτήτες να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τον στόλο τους.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Ελληνες πλοιοκτήτες στην υιοθέτηση πιο πράσινων τεχνολογιών και πώς μπορεί ο DNV να τους υποστηρίξει;
Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ανέκαθεν σχεδίαζαν πλοία που είναι ελκυστικά και ευέλικτα στην παγκόσμια αγορά, διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία τους. Ωστόσο, η μετάβαση σε πιο πράσινες τεχνολογίες δεν είναι εύκολη.
Το υψηλό κόστος και η αβεβαιότητα ως προς την απόσβεση των επενδύσεων δημιουργούν ερωτήματα. Πολλοί πλοιοκτήτες επιλέγουν συνδυαστικές λύσεις μειώνοντας τις εκπομπές CO2 μέσω βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης του πλοίου.
Ο DNV διαθέτει την τεχνογνωσία να υποστηρίξει τις εταιρείες κατά την επιλογή των κατάλληλων τεχνολογιών, με βάση τις επιχειρησιακές και οικονομικές τους ανάγκες. Επενδύουμε το 5% του ετήσιου τζίρου μας στην έρευνα, επιτρέποντάς μας να παρέχουμε υποστήριξη ακόμη και σε τεχνολογίες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Χάρη στην παρουσία μας παγκοσμίως και στη συνεργασία μας με πλοιοκτήτες, ναυλωτές και δημόσιες αρχές, έχουμε πολύτιμη γνώση για τις προκλήσεις της αγοράς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
– Δεδομένων των γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ελληνική ναυτιλία;
Οι γεωπολιτικές κρίσεις επηρεάζουν τις εμπορικές διαδρομές και αυξάνουν την αβεβαιότητα στη ναυτιλία.
Παράλληλα, η αύξηση του κόστους καυσίμων και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί επιφέρουν νέες προκλήσεις.
Ωστόσο, οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν αποδείξει διαχρονικά την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες. Η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι εξελίξεις στα logistics δημιουργούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες διαφοροποίησης.
Ο DNV είναι εδώ για να στηρίξει τη βιομηχανία, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση, ανάλυση κινδύνων και στρατηγικές λύσεις για την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα του στόλου.
– Ποιες τάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον της κλάσης και της πιστοποίησης πλοίων;
Πιστεύω πως τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου μας: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η συνεργασία.
Οι νηογνώμονες μπορούν να αξιοποιήσουν δεδομένα δεκαετιών επιθεωρήσεων προσφέροντας τάσεις και λύσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες. Ο DNV επενδύει στην ψηφιακή συλλογή δεδομένων από το 1999, επιτρέποντάς μας να αναπτύσσουμε καινοτόμες εφαρμογές.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη βελτιώνει την αποδοτικότητα των διαδικασιών μας, ενώ η συνεργασία με τον κλάδο είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων, όπως η απανθρακοποίηση.
Οσον αφορά στην ανάγκη της συνεργασίας, όσο τετριμμένο και να ακούγεται, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του άμεσου μέλλοντος. Η συνεργασία με πλοιοκτήτες, ναυλωτές, ρυθμιστικές αρχές και τεχνολογικούς φορείς είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις αλλαγές της εποχής.
Μέσα από τη συλλογική γνώση και εμπειρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα βιώσιμο μέλλον.
– Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ελληνες πλοιοκτήτες και διαχειριστές;
Το μέλλον της ναυτιλίας έχει προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να προσαρμόζονται και να καινοτομούν.
Ο DNV συνεχίζει να επενδύει στο ελληνικό γραφείο, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 110 εργαζoμένους διαφόρων ειδικοτήτων. Με μια ισχυρή ομάδα επιθεωρητών, μηχανικών και άλλων ειδικών είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους Ελληνες πλοιοκτήτες στην πορεία τους προς ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό μέλλον του κλάδου μας.
Η πορεία του στη ναυτιλία
Ο Γιώργος Τεριακίδης μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή και από μικρός είχε στενή σχέση με τη ναυτιλία, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία. Κάθε φορά που ένα πλοίο έφτανε στον Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα ή στο Πέραμα, ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του και τον ανέβαζε στο κατάστρωμα, τον κατέβαζε στο μηχανοστάσιο αλλά και σε κάθε γωνιά του πλοίου. Θυμάται ότι πάντα είχε μαζί του μια φωτογραφική μηχανή Kodak Instamatic, με φλας-κύβο, όπως λέει χαρακτηριστικά, με την οποία ο πατέρας του τον φωτογράφιζε σε κάθε σημείο του πλοίου. Eτσι, απέκτησε μια ολόκληρη συλλογή φωτογραφιών. Με τον καιρό, άρχισε και ο ίδιος να φωτογραφίζει τα πλοία, συνήθεια που ίσως υπήρξε μια ένδειξη για το επαγγελματικό μέλλον του ως επιθεωρητή πλοίων. Κάτι που δεν καταλάβαινε τότε, αλλά του έμεινε χαραγμένο στη μνήμη ήταν η συνήθεια του πατέρα του να μένουν στο λιμάνι μέχρι να αρχίσουν οι προετοιμασίες για να σαλπάρει το πλοίο. Ο πατέρας του ήθελε να είναι βέβαιος πως όλα είχαν γίνει σωστά μέχρι την τελευταία στιγμή και η διαδικασία αυτή του ενέπνεε και μια αίσθηση περηφάνιας, καθώς ήξερε πως είχε συμβάλει με τον τρόπο του ώστε το πλοίο να ταξιδέψει με ασφάλεια.
Θυμάται: «Δεν αρκούσε να δούμε τη διαδικασία – έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να χαθεί από τον ορίζοντα. Μου έκανε εντύπωση. “Γιατί να καθόμαστε;”, αναρωτιόμουν. “Η δουλειά έχει τελειώσει, το πλοίο φεύγει, τι αλλάζει;”. Χρόνια αργότερα, όταν πλέον εργαζόμουν στη ναυτιλία, κατάλαβα. Ηταν ο τρόπος του να βεβαιωθεί πως όλα είχαν γίνει σωστά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ηταν και μια αίσθηση περηφάνιας – να βλέπει αυτό το μεγάλο, πολύπλοκο κατασκεύασμα, που για εβδομάδες είχε γεμίσει εργάτες, μηχανικούς, τεχνικούς, να παίρνει ξανά τον δρόμο του. Να ξέρει πως, έστω και λίγο, είχε συμβάλει κι εκείνος ώστε όλα τα χιλιάδες κομμάτια να δέσουν αρμονικά και το πλοίο να ταξιδέψει με ασφάλεια».
Τα Σαββατοκύριακα, ο κ. Τεριακίδης συνήθιζε να επισκέπτεται το γραφείο του πατέρα του. Στην αρχή έπαιζε με τις κορδέλες του τέλεξ, όπως διηγείται χαμογελώντας, αλλά αργότερα του ανέθεταν μικρές δουλειές, όπως να βγάζει φωτοτυπίες, να μοιράζει έγγραφα και να στέλνει φαξ.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και στο Strathclyde. Μετά την αποφοίτησή του, το 2000, είχε την τύχη να αρχίσει την καριέρα του στο Det Norske Veritas (DNV) στο Ντουμπάι, ως εκπαιδευόμενος επιθεωρητής. Παρέμεινε εκεί για οκτώ χρόνια αποκτώντας εξειδίκευση σε σχεδόν όλους τους τύπους πλοίων. Το Ντουμπάι, με την έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα, του προσέφερε την ευκαιρία να γνωρίσει μια τεράστια ποικιλία πλοίων και προβλημάτων. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και έπειτα από αρκετά χρόνια και διάφορες θέσεις σήμερα κατέχει τη θέση του Regional Manager για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του DNV με έδρα το γραφείο του στον Πειραιά.
Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή ενοικίου κάθε Νοέμβριο – Aναλυτικά οι δικαιούχοι
Νίκος Μπογονικολός: «Γλίτωσε» από το FBI, αλλά όχι από τους πλειστηριασμούς (pic)
Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ψυχραιμία για τους δασμούς Τραμπ και σχέδια για επέκταση (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα