Η αναβάθμιση και επανακατάρτιση του ναυτικού εργατικού δυναμικού ήταν το θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA).

Συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των συνδικάτων.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση: «Πρέπει να αναβαθμίσουμε και να επανεκπαιδεύσουμε 800.000 ναυτικούς την επόμενη δεκαετία για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» επεσήμαναν οι ομιλητές.

Τα βασικά  συμπεράσματα:

-Η διασφάλιση μιας μετάβασης με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

– Η αναβάθμιση και η επανεκπαίδευση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ναυτικών μας κατά την ενασχόληση με τα νέα καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και για να καταστεί ο τομέας πιο ελκυστικός, πιο ποικιλόμορφος και, ως εκ τούτου, πιο ανταγωνιστικός.

-Η ένωση των δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της ECSA και της ETF, είναι ζωτικής σημασίας για να φέρουμε κοντά τις ανάγκες των εργαζομένων και των εργοδοτών όταν εξετάζουμε ποιες δεξιότητες απαιτούνται για τη μετάβαση.

-Οι επερχόμενες προκλήσεις απαιτούν νέες δεξιότητες και, ως εκ τούτου, επικαιροποιημένη κατάρτιση και εκπαίδευση για τους ναυτικούς μας: οι προσπάθειες συνεχίζονται στον ΙΜΟ και σε διεθνές επίπεδο. Εν τω μεταξύ, συγκεκριμένες συστάσεις έχουν διατυπωθεί μέσω έργων της ΕΕ, όπως το SkillSea.

-Ως άμεσο αποτέλεσμα του SkillSea, η ECSA και το ETF θα εγκαινιάσουν το Φόρουμ Ναυτιλιακών Δεξιοτήτων της ΕΕ το επόμενο έτος για τη συνέχιση αυτού του σημαντικού διαλόγου και τη συζήτηση συγκεκριμένων λύσεων.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδιοργανωτές ευρωβουλευτές Elissavet Vozemberg-Vrionidi (ΕΛΚ) και Josianne Cutajar (S&D) για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού σκοπού. Και πολλές ευχαριστίες στους ομιλητές μας: Justyna Bartnicka, ΓΔ MOVE, Miguel Núñez, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ισπανίας στην ΕΕ, Arvind Natrajan, Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, και Νικόλαος Κολέτσης  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές» ανέφερε η ECSA.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ευνοούνται με τις εξαιρέσεις από την τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών – Οι 10 αλλαγές

Fitch Ratings: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (γραφήματα)

Ερντογάν: Στόχος μας να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα από 5,5 δισ. σε $10 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ