Ναυτιλία

Μαρία Αγγελικούση: Διοικητικές αλλαγές με αέρα… Wall Street

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Ο νέος αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου με εμπειρία στις χρηματιστηριακές αγορές

Κινήσεις σε διοικητικό επίπεδο οι οποίες έχουν προσελκύσει τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας κάνει η Μαρία Αγγελικούση επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων Ομίλων της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε μία πρόσληψη που συζητιέται πολύ, ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται μία σημαντική αποχώρηση.

Η ένταξη στη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, του Νορβηγού Sveinung J. S. Støhle, ηλικίας 63 ετών, είναι μεν γνωστή αλλά έχει παρασκήνιο. Τα τελευταία χρόνια ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία HOEGH LNG Holdings η οποία έχει στόλο από επτά FSRU- πλωτές δεξαμενές αποθήκευσης LNG.

Εργάζεται στον κλάδο του LNG επί 25 χρόνια και έχει ευρύτερες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα ενέργειας και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η βάση του θα είναι στην Αθήνα και εντάσσεται στην ομάδα διαχείρισης του Ομίλου.

Πριν από την Hoegh είχε εργαστεί στις TotalEnergies, Nigeria LN, και Golar LNG. Η παραίτησή του από την Hoegh προκάλεσε τεράστια αίσθηση και ποικίλα σχόλια.
Στελέχη της αγοράς αναρωτήθηκαν πως χωρίς να έχει εμπειρία από φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια θα μπορέσει να διοικήσει τον Όμιλο με στόλο από 157 πλοία.
Άλλοι έκριναν θετικά την κίνηση αυτή λέγοντας ότι έχει εμπειρίες από τη διαχείριση μίας οικογενειακής επιχείρησης όπως έκανε στην Hoegh. Όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν έξυπνο, ταπεινό και υπερ-επαγγελματία.

Κάποιοι εστίασαν στην εμπειρία του Νορβηγού πάνω στις χρηματιστηριακές αγορές και δεν αποκλείουν η πρόσληψή του να είναι μία ένδειξη για σχέδια ένταξης της εταιρείας του Ομίλου στο χρηματιστήριο.

Αποχώρηση

Στο τέλος της χρονιάς όμως θα υπάρξει και άλλη σημαντική διοικητική εξέλιξη στον Όμιλο.

Πιο συγκεκριμένα αποχωρεί, με δική του απόφαση, ο επί 15 χρόνια Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος-Executive Vice President της Maran Gas, Ρίτσαρντ Γκίλμορ. Ένα στέλεχος με τεράστια εμπειρία που συνέβαλε στον μεγάλωμα του Ομίλου. Είναι εξειδικευμένος στο εμπορικό κομμάτι του LNG, όπως για παράδειγμα στις ναυλώσεις, στις επαφές και στις διαπραγματεύσεις.

“Πρόκειται για μία κακή συγκυρία για τον Όμιλο” σχολίασαν στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Διαβάστε ακόμη: 

Έλληνας ο επικεφαλής διεθνούς μελέτης για το γενετικό μυστικό αυτών που δεν αρρωσταίνουν από Covid 

Το Meta… Facebook είναι γεγονός: Ο Ζούκερμπεργκ, οι αντιδράσεις και η νέα εποχή (vid)

Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα