Ναυτιλία

Μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου η 24ωρη απεργία στα λιμάνια από τα 12 σωματεία (upd)

  • newsroom


Οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά για τις 3 Ιουνίου μετατέθηκαν και αυτές για τη συγκεκριμένη ημέρα, ώστε να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρουν την 24ωρη πανελλαδική απεργία τους για το εργασιακό νομοσχέδιο τα 12 από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, καθώς οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά για τις 3 Ιουνίου μετατέθηκαν και αυτές για τη συγκεκριμένη ημέρα, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Το πρωί είχαν ανακοινώσει τη μεταφορά της ημερομηνίας για την απεργία τα τέσσερα σωματεία, με την εξής ανακοίνωση:

«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.

Εκδικάστηκε προσφυγή του ΣΕΕΝ κατά της ΠΕΝΕΝ

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που παρουσιάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου είχε κατατεθεί προσφυγή από τον Σύνδεσμο των ακτοοπλόων (ΣΕΕΝ), προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Πέμπτη 03/06, που είχαν εξαγγείλει τα ναυτεργατικά σωματεία, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει κανονικά την αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και αυτή που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η προσφυγή των ακτοοπλόων κατά την ΠΕΝΕΝ εκδικάστηκε και μετά τις 7:00 το απόγευμα αναμένεται η δικαστική απόφαση. «Είναι φανερό ότι η επιλογή ΣΕΕΝ αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ξεκαθαρίζουμε ως ΠΕΝΕΝ πως σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο τηρήσαμε κατά γράμμα τις διατάξεις του σχετικού νόμου και οποιαδήποτε αμφισβήτηση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι παντελώς αβάσιμη και ατεκμηρίωτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Προσθέτει επίσης ότι δεν διαπραγματεύεται «ούτε με την κυβέρνηση ούτε με το εφοπλιστικό κεφάλαιο» και ούτε δηλώνει «υποταγή σε όποια δικαστική απόφαση φρενάρει, εμποδίζει, απαγορεύει την πάλη της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της για τα δίκαια αιτήματά της».

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεργασία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα – Ποιες ημέρες του έτους αποκλείεται

Φόρος εισοδήματος: Μειωμένος κατά 30% – 40% για ιδιοκτήτες ακινήτων

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση έως 4 Iουνίου για τις αιτήσεις χορήγησης