Στις 5 Φεβρουαρίου 2024, τα μπλοκ του τρίτου ελληνικού πλοίου (HS) Formion FDI HN 3, που κατασκευάσθηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα συναρμολογηθούν για τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Αρχηγού Στόλου και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση της Naval Group για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος», δήλωσε ο Stéphane Frémont, αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants (Πλοία Επιφανείας).

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη Naval Group για 3 λόγους: Γιατί κριθήκαμε έναντι άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην Άμυνα της πατρίδας μας, και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη Naval Group», ανέφερε ο κ. Γιώργος Κόρος, διευθύνων σύμβουλος Salamis Shipyards.

Η προ-εξοπλισμένη αποστολή μπλοκ της φρεγάτας HS Formion είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμβληματικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI. Κατασκευασμένα στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα, μεταφέρονται πλέον στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient για τα επόμενα βήματα της παραγωγής των φρεγατών.

Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει την επιτυχία της ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία καθημερινά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά της να παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και υπηρεσίες. Η Naval Group είναι περήφανη που εντάσσει Έλληνες εταίρους στη παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα.

Συμβολή στη ναυτική και βιομηχανική αυτονομία της Ελλάδας

Ως μέρος του προγράμματος FDI HN, η Naval Group έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Tο σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI, συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη του FDI HN, αλλά και στην δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, πέρα από το πρόγραμμα FDI.

Εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους, όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων μπλοκ γάστρας, τόσο για ελληνικές, όσο και γαλλικές FDI. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα την απαιτούμενη ενίσχυση μέσω ενός σαφούς Σχεδίου Βιομηχανικών Δυνατοτήτων και επέδειξε υψηλές δεξιότητες στη συγκόλληση και στις σωληνώσεις, σε συνδυασμό με έντονη συμμετοχή της διοίκησης.

Ήταν η μεταφορά μιας δυνατής αμυντικής τεχνογνωσίας από τη Naval Group, σε συνδυασμό με το εγγενές ελληνικό ναυπηγικό ταλέντο και δεκαετίες βαθιάς ναυπηγικής τεχνογνωσία των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας κατασκευή των μπλοκ φρεγάτας που παραδόθηκαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Μια πρωτοποριακή, ισχυρή και ψηφιακή φρεγάτα

Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: Αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας.

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, οι FDI ενσωματώνουν τη φιλοδοξία και των δύο Ναυτικών να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού

Οι Έλληνες εφοπλιστές εγκαταλείπουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου (γράφημα + πίνακας)

Γιατί ο πρόεδρος του Τατζικιστάν ζητά από το λαό προμήθειες για δύο χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ