Ο Γιώργος Προκοπίου, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς Έλληνες πλοιοκτήτες βραβεύτηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας από  το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αν και οι πληροφορίες θέλουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να επαναλειτουργούν τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Γιώργος Προκοπίου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το χρονοδιάγραμμα. Eκτίμησε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Πριν από έναν μήνα είχε εκμυστηρευτεί στο Newmoney  για τα σχέδιά του:

«Θα κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά όχι τα τετριμμένα. Θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες, ΙΤ, carbon fibers. Θα κάνουμε και ναυπηγήσεις αλλά σε ειδικά πλοία. Στοχεύουμε σε drones, αυτόνομα-unmaned, ακτοπλοϊκά και σε επισκευές-συντηρήσεις yachts».

Χθες το βράδυ είχε στο πλευρό του τη  σύζυγό του Αλεξάνδρα και δύο από τις τέσσερις κόρες του, την Ιωάννα και την Ελίζα. Δίπλα του βρέθηκε και επιστήθιος φίλος του και μεγάλο όνομα της διεθνούς ναυτιλίας, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Ο Γιώργος Προκοπίου και ο Παναγιώτης Τσάκος

Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους  προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από τις συζητήσεις για την αγορά των Ναυπηγείων. Εκμυστηρεύτηκε: «Κράτησα για επτά μέρες σαν “επτασφράγιστο μυστικό” την πρόθεσή μου να διεκδικήσω τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας. Δεν το ήξερε κανείς. Δεν είπα τίποτα σε κανένα. Είχαμε επτά ημέρες στη διάθεσή μας να ετοιμαστούμε για να καταθέσουμε προσφορά. Λες και ο θεός ένιωσε τη λαχτάρα μου» είπε  συγκινημένος ο Έλληνας εφοπλιστής.

Γιώργος Προκοπίου

«Όταν έγινε γνωστό ότι πλειοδότησα στον διαγωνισμό είπα σε φίλους και γνωστούς που ρωτούσαν το “γιατί” ότι το έκανα για να μην μπορεί να μας βγάλει από την πρίζα κανείς” και συνέχισε την εξιστόρηση των ιστορικών στιγμών που ακολούθησαν: «Όταν επισημοποιήθηκε ότι ήμουν ο πλειοδότης, ζήτησα να δω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Το μόνο που ζήτησα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να τα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό». Όσον αφορά το βραβείο που του απονεμήθηκε τόνισε ότι θα έπρεπε να το απονείμει ο ίδιος στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτήρισε την επένδυση που πραγματοποιεί στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως μια μικρή ανταπόδοση στο ναυτιλιακό cluster του Πειραιά που του πρόσφερε τόσα στα 50 χρόνια δραστηριότητας του στο ναυτιλιακό τομέα.

Διακρίνονται από αριστερά οι κόρες του Ιωάννα και Ελίζα, η σύζυγός του Αλεξάνδρα ενώ δίπλα του κάθεται ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Ο Γιώργος Προκοπίου έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν του αρχίζοντας από την παιδική του ηλικία. Διηγήθηκε ότι περνώντας  με τον πατέρα του από την Ελευσίνα για το κτήμα τους στον Αλμυρό, έβλεπε τον κόλπο άλλες φορές γεμάτο δεμένα πλοία όταν η ναυλαγορά ήταν χαμηλά, και άλλες φορές άδειο όταν η ναυλαγορά ήταν καλή.

Γεγονός που του θεμελίωσε στο μυαλό  τη διαπίστωση ότι η ναυτιλία είναι πιο σταθερή βιομηχανία του κόσμου, διαπίστωση την οποία μοιράζεται επίμονα  με τους τραπεζίτες.
Αργότερα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, που σήμερα είναι πρόεδρος,  έμαθε ιστιοπλοΐα. Στη Γλυφάδα, όπου ήταν το πατρικό του, τα καλοκαίρια έπαιζε με τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού  αφού στη μαρίνα έδεναν εκεί τα κότερα οι γονείς τους.

Εκεί συνειδητοποίησε ότι  “δεν είναι υπεράνθρωποι”. Λίγα χρόνια αργότερα, και με την προτροπή του φίλου, επίσης Γλυφαδιώτη, Θανάση Μαρτίνο άρχισε  την καριέρα του στη ναυτιλία.

Το προφίλ του  Γιώργου  Προκοπίου, ο οποίος έχει τέσσερις κόρες τέσσερις γαμπρούς και 10 εγγόνια, σκιαγράφησε  ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης: «Είναι ένας  από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές τόσο σε εθνικό όσο  και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχεται  από τον χώρο της ναυτιλίας, Ένας άνθρωπος που ανοίγει δρόμους, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα LNG carriers, και ο οποίος  σήμερα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. Έσωσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έσωσε 100άδες θέσεις εργασίας  τόσο στα ναυπηγεία όσο και σε  δορυφορικές επιχειρήσεις.”

Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Προκοπίου, Βασίλης Κορκίδης

Οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες  προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατόν η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να περιέλθουν στον Γιώργο Προκοπίου.

Χθες ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε εκ νέου   με εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Στη συνάντηση  συμμετείχε  και ο  Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής  Νίκος Κουλοχέρης.

Έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό  από  τα 123 εκατ. ευρώ που επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο στην Ειδική Διαχείριση της ΕΝΑΕ Α.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι.

Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023 01.2023, θα έχουν γίνει  οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας και με την υπογραφή των απολύσεων, οι εργαζόμενοι, θα λάβουν, αυθημερόν, το ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση απόλυσης.

Το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των διαφορών μισθοδοσίας, ποσοστό 35%, στους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ, θα καταβληθεί εντός 10 ημερών από την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα λυθεί η εταιρεία  και στη  συνέχεια ο Γιώργος Προκοπίου θα  υπογράψει τη μεταβίβαση και θα ξεκινήσει η λειτουργία των Ναυπηγείων στη νέα εποχή,

Το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αποδεικνύεται  έμπρακτα ότι γίνεται το βέλτιστο δυνατόν για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων – και αυτό αναγνωρίζεται από τους εργαζομένους – ώστε τα μεγαλύτερα Ναυπηγεία της χώρας να επανεκκινήσουν την παραγωγική λειτουργία τους και να συμβάλλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας γίγαντας στο σταυροδρόμι των ηπείρων

Τι τρέχει ξαφνικά με τις στατίνες; Γιατί το Νο1 φάρμακο για τη χοληστερίνη μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο;

Ο Βαρόνος του Χόλιγουντ απαθανατίζει τα Ελληνικά Μάρμαρα