Η διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται για τον πράσινο μετασχηματισμό του Λιμένος Ηρακλείου, έφερε ακόμα μία διάκριση με τη βράβευσή του στο Hellenic Maritime Forum. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Παπαδάκης.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος  Μηνάς Παπαδάκης παρουσίασε μία άκρως ενδιαφέρουσα  ομιλία,με θέμα «Ευκαιρίες, Ρίσκα και Κίνδυνοι στη διαδικασία Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα αγκυροβολημένα πλοία  -Η περίπτωση του Λιμένος Ηρακλείου».

Επεσήμανε τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση του 2008, από την κρίση του covid  καθώς και  τους πρόσφατους  προβληματισμούς  που προέκυψαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το σοβαρότερο όμως θέμα,τόνισε, το οποίο αποτελεί σύγχρονη απειλή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας και που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι σημερινές γενιές αποτελεί το πρόβλημα από τις  αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες  απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους από την Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

Τονίστηκε ότι 51 δισ. τόνοι υπολογίζονται οι εκπομπές  αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από 5 μεγάλες κατηγορίες ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, τον κατασκευαστικό τομέα, την παραγωγήηλεκτρικής ενέργειας, τον  γεωργικό τομέα, τον  τομέα της θέρμανσης και ψύξης και με τον θαλάσσιο τομέα μεταφορών να ρυπαίνει σε έναν μεγάλο βαθμό, υπεύθυνος για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Επομένως η απαλλαγή της ναυτιλίας από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών καυσίμων αποτελεί τη βασική προτεραιότητα.Δεν έχει διαφανεί ακόμα ποιά λύση θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Το LNG ξεχωρίζει ως η λύση που στο κοντινό μέλλον θα περιορίσει σημαντικά αλλά δεν θα εξαλείφει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η αμμωνία ενώ μειώνει δραστικά τις εκπομπές CO2  διαφαίνεται ότι έχει υψηλή τοξικότητα με ήδη λιμάνια να την έχουν αποκλείσει (π.χ. valenthia), το δε υδρογόνο ενώ φαίνεται να είναι ως η βασικότερη μακροπρόθεσμη λύση στο τομέα μεταφορών, εξακολουθεί να είναι ακριβό.

Ο Μηνάς Παπαδάκης, θέτοντας τον προβληματισμό πως μπορούν τα λιμάνια να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εκτός από την επιλογή των πράσινων καυσίμων, παρουσίασε την  περίπτωση του Λιμένος Ηρακλείου, ενός πολυλειτουργικού  λιμένος, με πλήρη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του, στον εμπορικό τομέα, στον επιβατικό, στον ιστιοπλοϊκό και της κρουαζιέρας. Παράλληλα όμως ανέφερε, το  Λιμάνι του Ηρακλείου συνεχώς  αναπτύσσει και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις, όπως τη διαδικασία παροχής παράκτιας ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που βρίσκονται αγκυροβολημένα ενώ οι μηχανές είναι κλειστές. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το πρώτο ελληνικό λιμάνι που θα εφαρμόσει πλήρως ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτροδότησης για κάθε τύπο πλοίου που το  προσεγγίζει κατά μήκος του.

Προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος Electriport  για το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων.Τόνισε  την σημασία του COLD IRONING με τη προϋπόθεση ότι πρέπει να διαμορφωθεί  το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο καθώς επίσης και να ξεπεραστούν  διάφορα τεχνικά προβλήματα συμβατότητας. Το μεγάλο ύψος επένδυσης και το υψηλό κόστος μετατροπής των πλοίων και ιδιαίτερα των πλοίων μεγάλης ηλικίας αποτελούν πρόσθετους περιοριστικούς παράγοντες.

Τέλος στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης ανέφερε ότι το Electriport  είναι μόνο ο ένας πυλώνας της στρατηγικής του ΟΛΗ για την πράσινη μετάβαση. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το έργο Hupiness στο οποίο μελετάται η χρήση της κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Λιμάνι του Ηρακλείου. H ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από την μετατροπή της κυματικής ενέργειας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών ενέργειας του λιμανιού που θα προέλθουν από την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης πλοίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος  έκλεισε την ομιλία του  με το θετικό μήνυμα ότι η κλιματική κρίση  πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας, νέες μεθόδους παραγωγής και έναν νέο τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Zappos: Η θυγατρική της Amazon απέλυσε περίπου το 20% του προσωπικού της

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη συνεργασία των ναυτιλιακών κέντρων Πειραιά και Lujiazui-Σαγκάη

 Την Τετάρτη 15/2 οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής» – Τι θα περιέχει (vid)