Υπογράφηκε διαδικτυακά η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Shanghai Lujiazui Financial City Council και της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας και των δύο πλευρών  για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των  ναυτιλιακών κέντρων, του Lujiazui και του Πειραιά.

Η συμφωνία αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της διεθνούς ναυτιλίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας σε εκδηλώσεις και φόρουμ που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία μηχανισμού για την τόνωση της επικοινωνίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από τα δύο ναυτιλιακά κέντρα, ενώ προβλέπει τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας της Ένωσης στο Lujiazui με τη βοήθεια του Συμβουλίου Lujiazui, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στα μέλη της Ένωσης συνεργασίας με τα κινέζικα ναυπηγεία για τη ναυπήγηση πλοίων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Lujiazui για χρηματοδότηση.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του προέδρου του συμβουλίου του Lujiazui Financial City, o Huang Hongyuan-Αντιπρόεδρος της τράπεζας Bank of Communications, και ο Γιώργος Ξηραδάκης-Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος dr.Γιώργος Πατέρας

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – Αρμόδιος για θέματα πλοίων, ο  Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο  Sun Feng πρόεδρος του κινέζικου νηολογίου China Classification Society, και η κα Li Ying, Οικονομική και Εμπορική Ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Παρεμβάσεις έκαναν οι  Γιώργος Προκοπίου-ιδρυτής των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders and Dynagas, ο  Γιάννης Ξυλάς, Ταμίας της Ε.Ε.Ε και CEO Ariston Navigation, ο  Σπυρίδων Πασχάλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και Δ.Σ. Attica Group,  και η  Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου πρόεδρος ΕΒΕΑ.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – Αρμόδιος για θέματα πλοίων, κ Κώστας Κατσαφάδος, συνεχάρη το Shanghai Lujiazui Financial City Council και την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας για την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των χωρών στον τομέα της χρηματοδότησης. Τονίζοντας ότι οι κοινές προσπάθειες και των δύο κυβερνήσεων αποδείχθηκαν εποικοδομητικές, αναφέρθηκε στη συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, ένα έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε έργο ορόσημο της συνεργασίας των δύο χωρών. «Οι θαλάσσιες μεταφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό τομέα της Κινεζικό-Ελληνικής συνεργασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες Ελλάδα και Κίνα έχουν οικοδομήσει μια ισχυρή συμπληρωματική σχέση που βασίζεται  στη θάλασσα» ανέφερε ο Υφυπουργός.

Εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία αλλά την πραγματική και ειλικρινή θέληση της κυβέρνησης, να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια όχι μόνο για να υποδεχτεί αλλά και για να ενεργοποιήσει τα κινεζικά, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Η τοπική τους εγκατάσταση τους στην χώρα μας θα τους δώσει αυτόματα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με το μεγαλύτερο εφοπλιστικό κέντρο στον κόσμο καθώς  και τη συσσωρευμένη και αποδεδειγμένη εμπειρία των Ελλήνων ειδικών στο χώρο της ναυτιλίας ταυτόχρονα.
Επίσης τόνισε ότι η τοπική τους εγκατάσταση τους στην χώρα μας θα τους δώσει αυτόματα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με το μεγαλύτερο εφοπλιστικό κέντρο στον κόσμο καθώς  και τη συσσωρευμένη και αποδεδειγμένη εμπειρία των Ελλήνων ειδικών στο χώρο της ναυτιλίας ταυτόχρονα.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Γιώργος Πατέρας αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των δύο λαών και στην συνεργασία τους στο ναυτιλιακό τομέα η οποία πάντα ήταν  επωφελής και για τις δυο πλευρές βασιζόμενη στην κοινή αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη. Χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρωτοβουλία σύναψης της εν λόγω συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής τα δύο μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα θα έρθουν ακόμα πιο κοντά, βελτιώνοντας περισσότερο τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.

O  Sun Feng χαιρέτησε την ευτυχή κατάληξη της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η σημερινή υπογραφή θα προωθήσει σίγουρα την ευημερούσα ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δύο μερών και θα συμβάλει στην προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον  Γ. Ξηραδάκη και τον   Γ.Προκοπίου, νυν πρόεδρο της Μεσογειακής Επιτροπής της C.C.Sγια την μακροχρόνια υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης της C.C.Sστην Ελλάδα.

Η κα L i Ying αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη σημερινή εκδήλωση, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας θα ενισχύσει σίγουρα τις συναλλαγές και την επικοινωνία μεταξύ των σχετικών επιχειρηματικών τομέων των δύο χωρών.

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίες θαλάσσιες χώρες που αλληλοσυμπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυπηγική και τις λιμενικές επιχειρήσεις. Από το 2000, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αγοράσει ή παραγγείλει περισσότερα από 1.500 πλοία από κινεζικά ναυπηγεία, αξίας 50 δισ. δολαρίων.  Από την άλλη πλευρά, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές ενεργειακών πόρων της Κίνας, όπως αργό πετρέλαιο και άλλα χύδην εμπορεύματα, μεταφέρονται με ελληνικά πλοία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road, η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μετατρέψει από κοινού το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια στην περιοχή της Μεσογείου, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα σημαντικό κόμβο και πύλη που συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη, τόνισε η κα Li.

Συνεχίζοντας η κα Li ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ξηραδάκη για τη συμβολή του στην Κινεζικο-Ελληνική ναυπηγική συνεργασία μέσω της ιδιότητας του ως συνεργάτη της  China Development Bank, χαρακτηρίζοντας τον«παλιό φίλο» του Κινεζικού λαού. «Μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, ο κ. Ξηραδάκης δεσμεύτηκε για περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την τεχνογνωσία του και όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε» τόνισε η κα Li.

Διαβάστε ακόμη

Την Τετάρτη 15/2 οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής» – Τι θα περιέχει (vid)

Γιατί η Μελόνι εξετάζει επένδυση 2 δισ. ευρώ στην ΤΙΜ

Αυτά είναι τα κατάλληλα κρασιά για το κρέας και το… λίπος της Τσικνοπέμπτης