Στον αέρα βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου-Καρπαθίας αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία του  το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS δεν προσκόμισε πιστοποιητικά ότι  αποκατέστησε τις παρατηρήσεις που είχαν  βρει οι επιθεωρητές του Λιμενικού και οποίες ήταν η αιτία να του απαγορευτεί ο απόπλους και να μην εκτελέσει  το πρώτο για το καλοκαίρι δρομολόγιο του την περασμένη Τρίτη.

Η προσωρινή λύση που δόθηκε για το σημερινό δρομολόγιο της Παρασκευής ήταν μέσω του Speedrunner Jet SeaJets το οποίο απέπλευσε το πρωί από τον Πειραιά   για  Σαντορίνη-Σητεία με ολική ναύλωση για τα συγκεκριμένες δρομολόγησες που είναι εκτός  δρομολογίου του  και από εκεί, τη Σητεία  θα συνεχίσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο που είναι για Κάσο-Κάρπαθο-Χάλκη-Ρόδο και επιστροφή στη Σητεία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αν και αναζητά άλλο πλοίο είναι δύσκολο να βρεθεί αφού το κονδύλι που έχει συμφωνηθεί για τη συγκεκριμένα άγονη γραμμή ήταν πριν ξεσπάσει η  ενεργειακή κρίση οπότε δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί άλλη εταιρεία να το αναλάβει σε σταθερή εβδομαδιαία βάση Τρίτη και Παρασκευή.

Αν η εταιρεία του «Olympus» καταφέρει να αποκαταστήσεις  τις παραλείψεις έστω και εκπρόθεσμα (σήμερα Παρασκευή έληγε η προθεσμία που της είχε δοθεί ) τότε θα δοθεί η άδεια απόπλου. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα της  θαλάσσιας συγκοινωνιακής κάλυψης της Κασο-Καρπαθίας θα συνεχιστούν με μέσω τουριστικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο  δρομολόγιο είναι στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ανάφη – Ηράκλειο – Σητεία – Κάσος – Κάρπαθος – Διαφάνι Καρπάθου – Χάλκη – Ρόδος.

Την 11-07-2022 από το λιμάνι του Πειραιά ανακοινώνονται τα κάτωθι:

Η εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. (πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS) συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άγονες  δρομολογιακές γραμμές  α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων  ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες και γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και  δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ  και επιστροφή.

Μετά την άσκηση προσφυγών στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ την  08/02/2022 και την 29/04/2022 δημοσιεύτηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απέρριψε την αίτηση ανταγωνίστριας εταιρείας έναντι της εταιρείας SEA SPEED LINES.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την 09/05/2022 και αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση των δρομολογιακών γραμμών.

Την 21/06/2022 εκδόθηκε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δύνανται να συναφθούν οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. και την 06/07/2022 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με την εταιρεία  ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε..

Την 11/07/2022 τo Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ‘’OLYMPUS’’ ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων στο λιμένα του Πειραιά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ 93/2019, για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα σκάφη.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε πριν την έναρξη των δρομολογίων του και, όπως προβλέπεται, αμέσως μετά τον εφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα την 10 και 11/07/2022 αντίστοιχα.

Από τον έλεγχο του ΚΕΠ, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων-ελλείψεων του πλοίου σε διάφορους τομείς ασφάλειας του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου (Detention) μέχρι την αποκατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμη

Το «ξεφούσκωμα», το φλερτ CVC με ΔΕΗ, η κόντρα Βακάκη με τους Πολωνούς και τα δύο ραντεβού του Μητσοτάκη 

Ο- Lifestyle: Φιλόδοξο πλάνο €600 εκατ. για τρία 5* projects στην Ελλάδα μαζί με «branded» κατοικίες (pics)

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας)