Ναυτιλία

Πέτρος Παππάς: Γιγαντώνεται η Star Bulk με νέες αγορές φορτηγών πλοίων

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά δύο ECO type Kamsarmaxes μεταφορικής ικανότητας 82.000 τόνων dw έκαστο

«Το όριο είναι ο…ουρανός» για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Star Bulk Carriers στην οποία επικεφαλής είναι ο Πέτρος Παππάς, το όνομα του οποίου βρίσκεται στην 37η θέση της λίστας των Lloyd’s με τις 100 προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η μεγαλύτερη φορτηγός εισηγμένη ναυτιλιακή ανακοίνωσε την αγορά δύο ECO type Kamsarmaxes μεταφορικής ικανότητας 82.000 τόνων dw έκαστο. Τα πλοία θα παραδοθούν δοθούν από το ναυπηγείο Yamic τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα.

Η αγορά θα γίνει με τραπεζική χρηματοδότηση.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πιστεύουμε ότι η απόκτηση αυτών δύο πλοίων συμβάλλει περαιτέρω στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες ανανέωσης του στόλου μας. Η άμεση παράδοσή τους εντός 3 έως 6 μηνών σε συνδυασμό με μια ελκυστική τιμή αγοράς και τα ισχυρά fundamentals της αγοράς των Kamsarmaxes και της εν γένει ναυλαγοράς ξηρού φορτίου διασφαλίζει ότι αυτή η συναλλαγή προσθέτει αξία στην εταιρεία και στους μετόχους μας», δήλωσε ο κ Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk.

Mε την προσθήκη των δύο αυτών πλοίων ο υπό διαχείριση στόλος της εταιρείας θα ανέλθει στα 128 φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 14,1 εκατ. dwt.

H ικανοποιητική εικόνα της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρεία στη Wall Street, τη Star Bulk.

Ο Πέτρος Παππάς δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον και αυτό το στήριξε αφενός στις λίγες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων άρα στην αποσυμφόρηση της προσφερόμενης χωρητικότητας και αφετέρου στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς που κάνουν δύσκολη την ανάπτυξη του στόλου αλλά και την είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τη δυναμική της αγοράς στη βιομηχανία μας με το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς να περιορίζουν τη μελλοντική ανάπτυξη του στόλου ενώ ισχυρή είναι η ζήτηση για όλα τα ξηρά φορτία», τόνισε ο Πέτρος Παππάς και συνέχισε:

«Καταφέραμε να έχουμε μία κερδοφόρο χρονιά, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Οι ισχυρές ταμειακές ροές το β’ εξάμηνο του 2020 μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις κατά 149 εκατομμύρια δολάρια».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία σε επιχειρησιακό επίπεδο τόνισε: «Εφαρμόσαμε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων μας εν πλω και στη στεριά».

Τα κέρδη της Star Bulk Carriers το δ’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα 27,8 εκατ. έναντι κερδών 23,499 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ποσοστό αύξησης 18,8%.

Το 2020 τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 9,66 εκατ. έναντι ζημιών 16,201 εκατ. το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Θα οπλίσει ξανά το νομισματικό «μπαζούκας»; – Οι ειδικοί απαντούν (Γραφήματα)

Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έλεγχοι σε παρόχους υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα

Απόρρητο Απόρρητο