Ναυτιλία

Πλακιωτάκης από Σαγκάη: Ανησυχία για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Ο Έλληνας υπουργός επιχερεί να επιτύχει την ευρύτερη υποστήριξη σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος των καυσίμων εντός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ

Tις ανησυχίες του κλάδου της ναυτιλίας για την ασφάλεια, την ποιότητα των καυσίμων και τα προβλήματα συμμόρφωσης με τον νέο κανονισμό από την 1η -1-2020 εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελλάδας, Γιάννης Πλακιωτάκη, μιλώντας στην παγκόσμια ναυτιλιακή διάσκεψη κορυφής στη Σαγκάη.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco στην οποία ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων με σκοπό την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού, αλλά ισότιμων όρων για την παγκόσμια ναυτιλία.

Μιλώντας στο Lloyd’s List στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης παραδέχτηκε ότι τα σχόλιά του ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να επιτευχθεί ευρύτερη υποστήριξη για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος των καυσίμων εντός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, όπου η Ελλάδα ήταν συχνά απομονωμένη, τουλάχιστον δημόσια, λόγω της κριτικής που ασκούσε στην πολιτική των αποθειωμένων καυσίμων.

“Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου άμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ”, είπε ο Έλληνας υπουργός και συνέχισε:

“Του έθεσα το ζήτημα του φυσικού αερίου, και την διαθεσιμότητα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο αλλά δεν έλαβα πειστικές απαντήσεις. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως αν πάει κάτι στραβά δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την παγκόσμια διαθεσιμότητα συμμορφούμενων καυσίμων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, ποιότητας και ασφάλειας για την άμβλυνση των ανησυχιών της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

Από την πλευρά μας, πρόσθεσε ο υπουργός,  προχωράμε στην δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα μας διασφαλίζει ότι η συμμόρφωση της βιομηχανίας καυσίμων θα είναι πλήρης και απόλυτα συμβατή με τις νέες απαιτήσεις. Αναμένουμε ότι όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα βρουν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις σχετικά με θέματα συμμόρφωσης, με στόχο την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και για την παγκόσμια ναυτιλία.

Στους διαδρόμους των γραφείων του ΙΜΟ στο Λονδίνο, αλλά και σε αρκετά φόρουμ ανά τον κόσμο αρκετοί είναι αυτοί που εμφανίζονται να συμφωνούν με τις ελληνικές ανησυχίες, όμως η θέση τους αυτή δεν αντανακλάται πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων αυτών κρατών και οργανισμών.

Σημειώνεται πρόσφατα , ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιαμής, δήλωσε για το θέμα:

“Ορισμένες χώρες πρέπει τώρα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις. Πρέπει να ξυπνήσουμε μερικούς από τους συναδέλφους μας και μερικά άλλα κράτη πριν να είναι πολύ αργά. Αν συνεχίσουν στην τωρινή κατεύθυνση θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους. “

Απόρρητο Απόρρητο