Τα Νησιά Παλάου αποτελούν ένα σύμπλεγμα στον Ειρηνικό το οποίο έχει μεγάλες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας των Παλάου, του Surangel Whipps jr. στην Αθήνα στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» είχε τη δική της σημασία. Εμφανίστηκε φορώντας ένα πουκάμισο με σχέδια εμπνευσμένα από τη θαλάσσια ζωή το οποίο πουκάμισο φτιάχτηκε από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

«Ως Πρόεδρος του Παλάου, είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι  στην Αθήνα για να σηματοδοτήσουμε τη σημασία της Διάσκεψης “Ο Ωκεανός μας 2024”. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και του Παλάου, δύο μακρινών χωρών, που απηχούν διαχρονικές αξίες και αρχές που ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα»  τόνισε.

Στη συνεχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Παλάου και Ελλάδας: :

«Η κοινή εκτίμηση για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και τη συμβολή της στον πολιτισμό βρίσκει έντονη ανταπόκριση σε εμένα και στο λαό του Παλάου. Η σχέση μεταξύ του Παλάου και της Ελλάδας προωθείται από την εγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας του νηολογίου μας στην Ελλάδα, δεδομένης της αξιοσέβαστης θέσης της ως το μεγαλύτερο πλοιοκτήτη στον κόσμο. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την κοινή μας αφοσίωση στις βιώσιμες ναυτιλιακές πρακτικές και την περιβαλλοντική διαχείριση, καθώς και τις απαράμιλλες ευκαιρίες συνεργασίας και παροχής υπηρεσιών προς τους Έλληνες και περιφερειακούς πελάτες μας.»

Για την συνεργασία με την Ελλάδα στη ναυτιλιακή βιομηχανία τόνισε:

«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι μια πραγματική συμμαχία που εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τους κοινούς στόχους. Διευρύνουμε συνεχώς τα όρια της καινοτομίας, αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η αφοσιωμένη ομάδα μας είναι παθιασμένη και πελατοκεντρική, θέτοντας πάντα τις ανάγκες των πελατών μας σε προτεραιότητα.

Δεσμευόμαστε για την περιβαλλοντική αριστεία και τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η παγκόσμια επέκτασή μας, το εκτεταμένο δίκτυο και η δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τα πρότυπα συμμόρφωσης στη θάλασσα υπογραμμίζουν την αφοσίωσή μας στην εξυπηρέτηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Επιπλέον, προσφέρουμε γρήγορες, αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες για την εγγραφή σκαφών αναψυχής, εμπορικών σκαφών και σκαφών ναύλωσης χωρίς πλήρωμα. Η εστίασή μας στη βιωσιμότητα μας κάνει να ξεχωρίζουμε» και προσέθεσε:

«Στόχος μας είναι να έχουμε θετικό αντίκτυπο στη ναυτιλιακή βιομηχανία και το περιβάλλον, και το πνεύμα συνεργασίας, η ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση και η δέσμευσή μας για βιωσιμότητα μας κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζουμε στον κόσμο της ναυτιλίας.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους Έλληνες εφοπλιστές για τη σταθερή υποστήριξή τους στο PISR. Η σχέση μεταξύ του νηολογίου μας και της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητα σημαντική, δεδομένης της αξιοσέβαστης θέσης της Ελλάδας ως του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη στον κόσμο. Η παρουσία μας στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε αποτελεσματική και ευέλικτη υποστήριξη στους πελάτες μας στην Ελλάδα και πέραν αυτής».

Μιλώντας για τις ενέργειες  που κάνουν και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των Νήσων είπε:

«Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας βρίσκεται το έργο “The Green Fee”, το οποίο καταδεικνύει την αφοσίωσή μας στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Ο Πάνος Κιρνίδης ο Surangel Whipps jr και ο συντάκτης του newmoney Μηνάς Τσαμόπουλος

Η οικονομική αυτή στήριξη διατηρεί τα περιβαλλοντικά πρότυπα και προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, επιδρώντας απτά στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη διατήρηση της ακεραιότητας των ωκεανών μας. Επιπλέον, έχουμε εισαγάγει καινοτόμες υπηρεσίες, όπως το “PISR Blue Certificate”, το οποίο αναγνωρίζει τους περιβαλλοντικά υπεύθυνους πλοιοκτήτες, και το “Blue Discount Scheme”, το οποίο δίνει κίνητρα για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων του Παλάου προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στη ναυτιλιακή βιομηχανία» και προσέθεσε:

«Το Παλάου δίνει μεγάλη σημασία στον βιώσιμο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και στις βιώσιμες ναυτιλιακές πρακτικές. Αντιλαμβανόμαστε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν ο υπεύθυνος τουρισμός και η ναυτιλία στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας για τις μελλοντικές γενιές.

Το συνέδριο “Ο Ωκεανός μας” έχει ιδιαίτερη σημασία για το Παλάου και είμαστε υπερήφανοι που συνδιοργανώσαμε το 7ο συνέδριο “Ο Ωκεανός μας” το 2022. Κλείνοντας, ευχαριστώ τον καθένα από εσάς για τη συνεχή υποστήριξη και αφοσίωσή σας στην PISR και την προώθηση της βιωσιμότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική διαφορά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ωκεανούς και τον πλανήτη μας».

Ο Πάνος Κιρνίδης διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νηολογίου του Παλάου και επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας του Παλάου στην Ελλάδα, από την πλευρά  του ανέφερε:
Το Παλάου, το οποίο συχνά περιγράφεται ως το κόσμημα του δυτικού Ειρηνικού, γοητεύει με την παρθένα φυσική ομορφιά και τον ζωντανό πολιτισμό του. Η σημαία μας, με το λαμπερό μπλε και τη χρυσή πανσέληνο, συμβολίζει τη βαθιά μας σύνδεση με τον ωκεανό που μας συντηρεί. Αυτή η σύνδεση οδηγεί τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειές μας για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γεγονός που υπογραμμίστηκε πρόσφατα από την επικύρωση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα και τους πρωτοποριακούς περιβαλλοντικούς νόμους μας για τη μετανάστευση που αποτυπώνονται στο Palau Pledge». Στη συνέχεια υπογράμμισε:

«Ως Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νηολογίου Πλοίων Παλάου – PISR, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι ενός οργανισμού που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της ναυτικής νηολόγησης, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες μας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του πράσινου τέλους και του μπλε πιστοποιητικού, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών μεταξύ των πλοιοκτητών μας.

Υπενθυμίζουμε τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην προστασία των ωκεανών μας. Το 2022, το Παλάου και τα Ηνωμένα Έθνη συνδιοργάνωσαν την 7η Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας, ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή δέσμευση για την υγεία των ωκεανών. Το 2024, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε αυτή την κληρονομιά κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών».

Για το νηολόγιο του Παλάου ανέφερε :

«Κοιτάζοντας μπροστά, είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω ότι η PISR εισέρχεται σε μια συναρπαστική νέα φάση ανάπτυξης και καινοτομίας. Με περισσότερα από 1.000 πλοία ενεργά εγγεγραμμένα σήμερα, το 2024, συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις με έμφαση στην ψηφιακή καινοτομία, με στόχο να επαναπροσδιορίσουμε τα πρότυπα του κλάδου βελτιώνοντας τις προσφορές υπηρεσιών μας μέσω προηγμένης τεχνολογίας. Αυτή η ψηφιακή στροφή έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας και να ηγείται του κλάδου σε αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Επιπλέον, η αφοσίωσή μας επεκτείνεται πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η δέσμευση για την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις βρίσκεται στον πυρήνα του ήθους της PISR. Βελτιώνουμε συνεχώς τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και αναπτύσσουμε την ομάδα μας, ώστε να διασφαλίζουμε ότι παραμένει στην αιχμή του δόρατος του κλάδου, ικανή να παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες και να διατηρεί τη θέση μας ως καινοτόμο ηγέτη στο παγκόσμιο ναυτικό μητρώο».

Διαβάστε ακόμη

Σε επαγρύπνηση οι διεθνείς αγορές για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Φόβοι για ενεργειακή κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν (χάρτης)

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο – Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ