Καθώς εκτυλίσσεται το 2ο τρίμηνο του 2024, οι πρόσφατες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας ειδικά στη μεταφορά LNG και ακολούθως του πετρελαίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Στενό του Ορμούζ αφού ακούστηκαν τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι ο κίνδυνος που συνδέεται με σημαντικές εμπορικές οδούς, όπως το Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί ζωτικό πέρασμα για τις παγκόσμιες εξαγωγές ενέργειας. Εάν το στενό αυτό κλείσει ή θεωρηθεί υψηλού κινδύνου, θα μπορούσε να επηρεαστεί σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο διακινείται μέσω αυτού του περάσματος» επισημαίνει η επισημαίνει η Χαρά Γεωργούση, αναλύτρια του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal και προσθέτει:

«Το σενάριο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και να παράσχει στήριξη στις τιμές των ναύλων λόγω της αναδρομολόγησης των πλοίων και των μεγαλύτερων χρόνων ταξιδιού. Τέτοιες μετατοπίσεις μπορεί επίσης να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη θέση του Κατάρ στην αγορά και τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης, με ευρύτερες επιπτώσεις στις παγκόσμιες συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις και  στο εμπόριο πετρελαίου. Σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking αν οι συγκρούσεις επεκταθούν περαιτέρω ή αν το Ιράν επιδιώξει να ελέγξει την ροή του εμπορίου μέσω του Στενού του Ορμούζ η μείωση των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή θα προκληθούν τεράστιες αναταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα. Από το Στενό του Ορμούζ διακινείται το 30%  του  θαλάσσιου πετρελαϊκού εμπορίου.  Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πολύ περιορισμένο το περιθώριο για την αναδρομολόγηση πλοίων  μέσω κυρίως του αγωγού Ανατολής-Δύσης από  τη Σαουδική Αραβία προς το Yanbu στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ