Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν εκτιναχθεί οι ναύλοι για τα υπερδεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC), με ελληνικών συμφερόντων πλοία να καταγράφουν ιστορικές επιδόσεις εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Gosships Intelligence Delivers Oil Shipping Intelligence, τρεις ξεχωριστές ναυλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες αυξημένου ρίσκου στον Περσικό Κόλπο, αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη δυναμική της αγοράς. Τα ημερήσια έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας έως και τα 537.000 δολάρια, όταν πριν από την κρίση αντίστοιχα πλοία εξασφάλιζαν περίπου 55.000 δολάρια ημερησίως.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση αφορά δεξαμενόπλοιο Adamantios της Dynacom του Γιώργου Προκοπίου το οποίο ναυλώθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τη δραματική άνοδο των ναύλων. Αντίστοιχα, το πλοίο Pantanassa της Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου jr εξασφάλισε αρχικά ιδιαίτερα υψηλή συμφωνία, η οποία ωστόσο κατέρρευσε, για να επαναναυλωθεί άμεσα σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σημαντική ήταν και η ναύλωση του πλοίου της Maran Tankers, Maran Thaleia της Μαρίας Αγγελικούση,  με ημερήσια απόδοση που άγγιξε τα 300.000 δολάρια.

Οι συμφωνίες αυτές επιτεύχθηκαν σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη κρίση στη ναυτιλία πετρελαίου από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Την ίδια ώρα  αρκετοί πλοιοκτήτες επέλεξαν να αποσύρουν τα πλοία τους από την περιοχή του Κόλπου λόγω κινδύνων, ελληνικές εταιρείες ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική, διατηρώντας ενεργή παρουσία ακόμη και σε κρίσιμα σημεία όπως τα Στενά του Ορμούζ. Μάλιστα, ελληνικά πλοία συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που διέσχισαν την περιοχή μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, αναλαμβάνοντας αυξημένο επιχειρηματικό και επιχειρησιακό ρίσκο.

Διαβάστε ακόμη

Υγεία: Η φωνή ως νέος βιοδείκτης – Η τεχνητή νοημοσύνη «ακούει» τον καρκίνο του λάρυγγα πριν εμφανιστούν συμπτώματα

Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Αναπόφευκτη η άνοδος του πληθωρισμού – Δεν είναι προκαθορισμένες οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Ακίνητα: Όλες οι μεταβιβάσεις μέσω συμβολαιογράφου – Τέλος στην εφορία με το νέο σύστημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα