Ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου κατατέθηκαν οι φάκελοι με τα στοιχεία της συμφωνίας για την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες. Εκπροσωπήθηκαν τασσόμενοι υπέρ της εξυγίανσης, το Δημόσιο η ΟΝΕΧ, οι τράπεζες, 100άδες εργαζόμενοι με φυσική παρουσία, και με επιστολή της η αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα-DFC που έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην εξυγίανση με 102 εκατ. δολάρια και θα εμπλακεί στο σχέδιο ως οικονομικός πιστωτής.

Το θέμα των ναυπηγείων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που προωθούν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα. Μάλιστα θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σύμφωνα με αμερικανικές πηγές θα γίνουν hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια της περιοχής και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Βάσει τον σχεδιασμό που έχει κάνει το σχήμα ΟΝΕΧ-Fincantieri από την 1/1/2024 τα ναυπηγεία θα μπορούν να επισκευάζουν ταυτόχρονα 10 – 12 πλοία ενώ με βάση το αναπτυξιακό σχέδιο το 2024 που θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα έργα αναβάθμισης των Ναυπηγείων ώστε να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρετούν 200 πλοία ετησίως.

Στόχος είναι τα ναυπηγεία να μπορούν να κατασκευάζουν κάθε είδους πλοίο, οτιδήποτε πλωτό καθώς και «ενεργειακά» πλοία. Όσο για τη ναυπήγηση πλοίων με ηλεκτροκίνηση θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση και να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές στα νησιά ώστε να μπορούν να σηκώσουν την ηλεκτροφόρτιση ενός πλοίου.

Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Fincantieri στη περίπτωση που ανατεθεί στον Όμιλο, ως κύριος ανάδοχος, το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Διαβάστε ακόμη

Οι δόσεις και τα πανηγύρια στο Μαξίμου, η Τρ. Πειραιώς κάνει νέα δημόσια πρόταση στη MIG, ο Εξάρχου μιλάει με τον Μακέδο και ο δήμος… ξέχασε ένα πρόστιμο

Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης (Accusonus): Από ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα στο… ρετιρέ του Facebook

Το σπίτι της επικής κρεοφαγίας – Σπάνιες κοπές στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα