Στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται στο ελληνικό νηολόγιο παρά το γεγονός ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι στην κορυφή της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτο είναι το νηολόγιο της Μάλτας και δεύτερο της Ελλάδας με την Κύπρο να βρίσκεται στη 12η θέση.

Πάντως τα νηολόγια και των τριών κορυφαίων δυνάμεων στη ναυτιλίας Ελλάδας, Κίνας (06) και Ιαπωνίας (10) δεν βρίσκονται στην πρώτη 5άδα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2023 της UNCTAD -Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αφορά πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 1.000 dwt. H κατάταξη έχει ως εξής:

1) Λιβερία με 378,3 εκατ. τόνους
2) Παναμάς με 365 εκατ.
3) Νησιά Μάρσαλ με 299,1
4) Χονγκ Κονγκ με 200, 07
5) Σιγκαπούρη με 134,9
6) Κίνα με 124,3
7) Μάλτα με 109
8) Μπαχάμες με 72,6
9) Ελλάδα με 50,016
10) Ιαπωνία με 41,7
11) Μεγάλη Βρετανία με 31,166
12) Κύπρος με 31,164
13) Ινδονησία μ,ε 30,171
14) Πορτογαλία με 26,9

Πρόσφατα το newmoney είχε καταγράψει τον ουσιαστικό λόγο που δεν μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό νηολόγιο – ελληνική σημαία όπως είχαν επισημάνει στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Δεν φτάνουν οι Έλληνες αξιωματικοί, γέφυρας και μηχανής αφού σε κάθε υπό ελληνική σημαία εμπορικό πλοίο βάσει της οργανικής σύνθεσης πρέπει να υπάρχουν μέχρι έξι Έλληνες. Ο ελληνόκτητος στόλος έχει ξεπεράσει τα 5.000 πλοία. Είναι αναγκαία η προσέλκυση της νεολαίας στη θάλασσα και στο ναυτικό επάγγελμα ως λύση στο πρόβλημα. Το υπουργείο θα εστιάσει στη βελτίωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ειπώθηκαν τα εξής:

«Μέχρι έξι Έλληνες ναυτικούς έχουν υποχρέωση τα υπό ελληνική σημαία πλοία να έχουν επάνω. Οι Έλληνες ναυτικοί που έχουμε σήμερα δεν φτάνουν για να επανδρώσουν τα ελληνικών συμφερόντων πλοία. Εάν έρθουν σήμερα να εγγραφούν στο ελληνικό νηολόγιο 100 πλοία δεν θα βρεθούν 600 Έλληνες Αξιωματικοί όπως προβλέπεται από την οργανική σύνθεση πληρώματος».

Για το γεγονός ότι ο ελληνόκτητος στόλος έχει ξεπεράσει τα 5.000 την ώρα που στο ελληνικό νηολόγιο είχαν εγγεγραμμένα 806 πλοία και πόσο επηρεάζει την εικόνα και τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας, τα στελέχη σχολίασαν:

«Το σημαντικό είναι ότι το ελληνόκτητο πλοίο το διαχειρίζεται εταιρεία που έχει έδρα στην Ελλάδα. Άρα το διαχειρίζεται από την Ελλάδα όπως κάνει η ίδια εταιρεία για πλοίο της υπό ελληνική σημαία. Τα διαχειρίζεται και τα δύο με τους ίδιους υπαλλήλους. Και πληρώνει το ελληνόκτητο πλοίο τους ίδιους φόρους με το υπό ελληνική σημαία (tax tonnage).

-Άρα η σύνδεση με την Ελλάδα του ελληνόκτητου πλοίου δεν χάνεται. Η σύνδεση με την ελληνική οικονομία υπάρχει πάντα είτε είναι υπό ελληνική σημαία το πλοίο είτε όχι».

Για τη σύγκριση της κατάστασης που βρίσκεται το ελληνικό νηολόγιο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν είπαν:
«- Όταν στο ελληνικό νηολόγιο-στην ελληνική σημαία ήταν το 40% του ελληνικών συμφερόντων στόλου τότε ήταν άλλες καταστάσεις αφού δεν υπήρχαν ανοικτά νηολόγια όπως της Λιβερίας, των Νήσων Μάρσαλ του Παναμά κ.α. Τότε ήταν σχεδόν αυτονόητη η επιλογή. Ούτε υπήρχε η επιλογή να ναυτολογήσουν πληρώματα από μεγάλη δεξαμενή αλλοδαπών ναυτικών, όπως οι Φιλιππινέζοι που μπήκαν κατά χιλιάδες».

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Κατρακυλούν συνεχώς οι τιμές – Από 17,9 έως 13,9 λεπτά η μπλε κιλοβατώρα τον Ιανουάριο 2024

Πώς θα κινηθούν μετρό και τραμ από σήμερα έως και τις 7 Ιανουαρίου

Ιταλία: Στοπ στα μπαλόνια που απελευθερώνονται στον ουρανό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ