Σημαντικά μηνύματα για το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα έστειλε η Θεοδώρα Ρήγα, Πρόεδρος της MedCruise και μη Εκτελεστική πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ Α.Ε.), κατά την τοποθέτησή της στο πρόσφατο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Εστιάζοντας στον ρόλο των ελληνικών λιμανιών ως καταλύτες για μια πιο βιώσιμη και συμμετοχική μορφή τουρισμού κρουαζιέρας, υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής ευθύνης και στρατηγικής συνεργασίας.

Η συζήτηση αναπτύχθηκε με αφετηρία τη μελέτη που διεξήχθη υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Δημητρίου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), σύμφωνα με την οποία περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας στην Κέρκυρα συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του λιμανιού. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει τον καίριο ρόλο της κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία και θέτει τις βάσεις για μια στοχευμένη πολιτική στήριξης και ανάπτυξης.

Η κα Ρήγα επεσήμανε πως «η βιωσιμότητα στον τουρισμό κρουαζιέρας δεν είναι θεωρητική έννοια, αλλά απαιτεί καθημερινές αποφάσεις, συντονισμό και όραμα». Η ίδια στάθηκε στη σημασία του στρατηγικού προγραμματισμού θέσεων ελλιμενισμού (berth allocation), ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εμπειρία των επισκεπτών, ειδικά κατά τις ημέρες αιχμής.

Εξίσου κρίσιμη είναι, όπως ανέφερε, η ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο για την αποδοχή της κρουαζιέρας, αλλά και για την ενίσχυση της αίσθησης συλλογικού οφέλους. Η αποκέντρωση των τουριστικών ροών, με τη στροφή σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, αναφέρθηκε ως μονόδρομος για την αποσυμφόρηση των δημοφιλών περιοχών και την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής περιφέρειας.

«Η Ελλάδα δεν είναι υπέρ τουριστικός προορισμός — είναι πολυδιάστατη και έχει τεράστια δυνατότητα γεωγραφικής διαφοροποίησης», σημείωσε η κα Ρήγα, σχολιάζοντας την ανάγκη για αποδόμηση της εικόνας περί “υπερτουρισμού”, η οποία, όπως είπε, δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα.

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική εταιρεία Celestyal, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί πρότυπο στρατηγικής σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και επέκτασης της κρουαζιέρας σε νέους, αυθεντικούς προορισμούς».

Κλείνοντας, δήλωσε πως ο ΟΛΚΕ, με την υποστήριξη του Υπερταμείου (Growthfund), προχωρά πλέον από τη θεωρία στην εφαρμογή, δίνοντας προτεραιότητα στην καινοτομία, την πολιτιστική ταυτότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη στο Ιόνιο και πέρα από αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Οι μεγάλες τραπεζικές συμφωνίες στην Ευρώπη σκοντάφτουν στις κρατικές παρεμβάσεις

Τραμπ: Διπλωματική φρενίτιδα για fast track συμφωνίες

Η Google αντιμέτωπη με αστικές αγωγές τουλάχιστον €12 δισ. σε όλη την Ευρώπη (λίστα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα