Στις 30 Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία έπεισε αρκετούς άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς πετρελαίου. Επιπλέον, η χώρα εξασφάλισε συμφωνία από τη Ρωσία να εντείνει τις περικοπές της το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, επιβεβαιώθηκε ότι η Βραζιλία πρόκειται να ενταχθεί στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά όχι ως πλήρες μέλος.

¨”Αυτή η στρατηγικής σημασίας κίνηση σηματοδοτεί την ένταξη του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Νότιας Αμερικής στη συμμαχία, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική επιρροή της ομάδας στην αγορά. Επί του παρόντος, η Βραζιλία διαθέτει παραγωγική ικανότητα αργού πετρελαίου περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της Κίνας” αναφέρουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

“ Τα ασιατικά διυλιστήρια επέδειξαν γενική έλλειψη ανησυχίας ως απάντηση στην ανανεωμένη δέσμευση του ΟΠΕΚ και της συμμαχίας του να περιορίσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2024.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην προσδοκία ότι οι μεγάλοι προμηθευτές της Μέσης Ανατολής θα επιμείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην πελατεία τους στην Άπω Ανατολή, εξασφαλίζοντας σταθερές μακροπρόθεσμες συμβατικές ποσότητες”.

Ο τομέας των δεξαμενόπλοιων είναι έτοιμος να βιώσει μια συγκρατημένη επίπτωση από τις πρόσφατα επιβληθείσες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Αυτό αποδίδεται στους εναλλακτικούς παραγωγούς που επιλέγουν να μεταφέρουν βαρέλια σε μεγαλύτερες αποστάσεις, διατηρώντας έτσι θετικές προοπτικές για τον τομέα.

“Από τη συνάντηση ΟΠΕΚ+ στο Ντουμπάι, όπου πραγματοποιείται η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) από τις 30 Νοεμβρίου 2023 έως τις 12 Δεκεμβρίου η Κίνα έχει ήδη καλέσει τις ανεπτυγμένες χώρες να επιταχύνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορέσουν να διατηρήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, απελευθερώνοντας δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” επισημαίνουν οι αναλυτές:

“Η Ινδία επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της να επεκτείνει την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα, εκφράζοντας παράλληλα την απαίτηση των αναπτυσσόμενων χωρών για μεγαλύτερο μερίδιο στον προϋπολογισμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, με αιχμή του δόρατος την Κίνα και την Ινδία, τονίζουν ολοένα και περισσότερο την “ευθύνη” που φέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες έναντι των άλλων μερών ως οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σωρευτική βάση. Το θέμα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τις ανεπτυγμένες χώρες λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ευθύνης και μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί στην COP28 σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα”.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται

Ρεύμα: «Φλερτάρει» με τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική

ΕCOFIN: Εγκρίνεται η δόση 3,64 δισ. για την Ελλάδα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ