Με τη φράση «δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ» απάντησε γραπτώς χθες η Τράπεζα Πειραιώς υπό την ιδιότητα της ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων στην πρόταση της οικογένειας Ηλιόπουλου να αγοράσει την ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, στη δισέλιδη επιστολή της προς τις εταιρείες Σι Τζετ Ναυτική Εταιρεία, ΚΙΑΡΑ Ναυτική Εταιρεία και Golden Step Shipping Limited, με κοινοποίηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Τράπεζα, αρχικώς, υπογραμμίζει ότι την «ξενίζει» το χρονικό σημείο που κατατέθηκε η πρόταση από τις τρεις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ηλιόπουλου καθώς η εν εξελίξει συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group είναι γνωστή από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αναφέρει ότι η υποβληθείσα πρόταση είναι σε όρους ανακτώμενης αξίας υποδεέστερης από την υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ και παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk) οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ.

Η Τράπεζα επισημαίνει στην πλευρά Ηλιόπουλου ότι στην πρόταση της δεν λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ με τη Superfast.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, μέσω τριών εταιρειών – μελών της Seajets, πρότεινε την εξαγορά της ΑΝΕΚ σε μετόχους της χανιώτικης ακτοπλοϊκής εταιρείας, οι οποίοι διαθέτουν το 57,7% του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και του δανεισμού της ΑΝΕΚ ως εξής:

Άμεση καταβολή 82 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας
Εξαγορά του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων έναντι 0,222 ανά μετοχή (η τρέχουσα τιμή της μετοχής ανέρχεται στο 0,268 ευρώ)

Εξασφάλιση δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς

Οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ στους οποίους έγινε η πρόταση, είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Attica Bank και η Cross Ocean, η οποία έχει αγοράσει τα δάνεια που είχε η Εθνική Τράπεζα στην ΑΝΕΚ. Οι τέσσερις αυτοί δανειστές έχουν συμφωνήσει με τον Attica Group για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ.

Όπως έγραψε χθες το newmoney, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ακτοπλοΐας, ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει ως στόχο να αποκτήσει πλοία της Attica Group και να μειώσει το αποτύπωμά της στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Πιάνοντας τον μίτο της υπόθεσης από την αρχή, αναφέρουν τα εξής: Όταν κάνεις πρόταση, την κάνεις δημόσια και όχι σε μετόχους μίας εταιρείας και μάλιστα ζητάς από αυτούς και δάνειο.

Η συγχώνευση θα γίνει, διότι η ΑΝΕΚ θεωρείται failing firm -χρεοκοπημένη επιχείρηση και δεν υπήρχε άλλη πρόταση στο τραπέζι για τη διάσωσή της. Ο Μάριος Ηλιόπουλος έφερε πρόταση στο τραπέζι ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην θεωρεί πλέον την ΑΝΕΚ failing firm και να εμποδιστεί η συγχώνευση με την Attica Group.

Η επόμενη κίνηση είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ζητήσει remedises- διορθωτικές κινήσεις/δεσμεύσεις από τον Όμιλο Attica προκειμένου να εγκρίνει την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Όπως είχε συμβεί με την απορρόφηση της Hellenic Seaways όταν μπήκαν κάποιοι όροι όπως να μην αυξήσει τιμές, να μην δραστηριοποιηθεί σε συγκεκριμένα δρομολόγια για τρία χρόνια κα.

Σύμφωνα με όσο ακούγονται στην ακτοπλοϊκή πιάτσα, ο Μάριος Ηλιόπουλος φέρεται να έχει ζητήσει να αποκτήσει πλοία της Attica Group.

Και να απορροφηθεί η πρόταση αυτή της πλευράς Ηλιόπουλου, κρίνουμε ότι θα καταθέσει νέα. Και αυτό γιατί επιδιώκει έως τις 12 Ιουλίου που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας να υπάρχει και δεύτερη πρόταση πλην της Attica στο τραπέζι ώστε να μην θεωρηθεί η ΑΝΕΚ failing firm και να ζητήσει η Επιτροπή δεσμεύσεις από την Attica.

Διαβάστε ακόμη:

Οι επιλογές Μητσοτάκη και το grotesco της Βουλής, η χθεσινή πτώση του ΧΑ, το «χρυσό» γηροκομείο του Ψυχικού και η μπουλντόζα του Ελληνικού

«Επιθετικές» κινήσεις για το δημόσιο χρέος με 4 επανεκδόσεις ομολόγων

«Πράσινο φως» για 170 ξενοδοχειακά projects το α’ 3μηνο του 2023 – Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ