Συνολικά 110 υποθέσεις για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις κυρίως στον τομέα απάτης του ΦΠΑ εντόπισε η ΑΑΔΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ΑΦΜ των συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν απενεργοποιηθεί και έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστμα και προσαυξήσεις.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) προχώρησε σε 131 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ άλλες 131 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί, το ποσοστό της παραβατικότητας ανέρχεται στο 84%, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου ανήλθε στα 22,38 εκατ. ευρώ.

Κατά το 2020, οι αντίστοιχοι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ είχαν εντοπίσει 144 παραβάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, στις οποίες επίσης απενεργοποίησαν τα ΑΦΜ.

Η απενεργοποίηση ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ πραγματοποιείται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και προληπτικά, αν από τον σχετικό έλεγχο προκύψει ότι:

  • Δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια
  • Δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
  • Έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, με σκοπό την χορήγηση ΑΦΜ
  • Υπάρχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου

«Εξαφανισμένοι έμποροι»

Συνήθως, οι λεγόμενοι «εξαφανισμένοι έμποροι» επιδίδονται σε απάτες τύπου «καρουζέλ», δηλαδή εισάγουν αγαθά από τρίτη χώρα, τα οποία ξεκινούν ένα κύκλο σε διάφορες εταιρείες εντός της ΕΕ.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Κάποια στιγμή, η εταιρεία που όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο «εξαφανίζεται», ενώ δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, συνεπώς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός χτυπά την Ευρωζώνη – Ντόμινο αυξήσεων λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους

Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Μαρία Αγγελικούση: Διοικητικές αλλαγές με αέρα… Wall Street