Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έτοιμη για κατασχέσεις μετά την αυλαία στις 120 δόσεις

  • Μάριος Ροζάκος


Μέχρι χθες το μεσημέρι 454.246 οφειλέτες είχαν ρυθμίσει χρέη σχεδόν 4 δισ. προς την εφορία, πληρώνοντας 401,9 εκατ. για την πρώτη δόση - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

H πάγια ρύθμιση οφειλών είναι από σήμερα η μοναδική επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις, καθώς έληξε η ολιγοήμερη παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ανεβάσει στροφές στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, πάνω από 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι χθες το μεσημέρι μόνο 2 στους 3 είχαν καταφέρει να ενταχθούν, καταβάλλοντας την πρώτη δόση. Η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών ήταν προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Τα τελικά στοιχεία για την πορεία της έκτακτης ρύθμισης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν επιδιώξει να μπουν κάτω από την ομπρέλα των 120 δόσεων 660.082 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές ύψους 6,37 δισ. ευρώ (εξ αυτών, τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούσαν το οφειλόμενο κεφάλαιο και τα 1,87 δισ. ευρώ αφορούσαν προσαυξήσεις). Ωστόσο, οι επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο συν 1,117 δισ. ευρώ προσαυξήσεις). Από τις επικυρωμένες ρυθμίσεις στα κρατικά ταμεία είχαν εισρεύσει 401,9 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία αφορούν τον Ιούλιο, δείχνουν ότι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία φθάνουν τους 4.019.350. Εντούτοις, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 2.200.000 οφειλέτες) δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μικρές οφειλές (έως 250 ευρώ) και άρα δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μεγάλες οφειλές (άνω των 250.000 ευρώ) που είναι αδύνατο να εξοφληθούν ακόμα και σε 120 δόσεις χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε διότι έχουν κλείσει, πτωχεύσει, εξαφανιστεί κ.λπ. Επομένως, η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες και εξ αυτών ο 1 στους 3 αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.

Σε ρύθμιση πάνω από 4,5 δισ. οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Θετική πέρα από κάθε πρόβλεψη χαρακτήρισε, στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τη συμμετοχή στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία.

Συγκεκριμένα:
•  Εντάχθηκαν στην ρύθμιση 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών
•  Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Εντείνονται οι κατασχέσεις

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους και ότι άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ο μοναδικός τρόπος να τα αποφύγουν είναι πλέον να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση και μιας νέας ρύθμισης με διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και 48 δόσεις για έκτακτες, όπως ο φόρος κληρονομιάς), η οποία όμως θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών και θα αφορά μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός.

Απόρρητο Απόρρητο