search icon

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Για ποιον λόγο χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις αρχές του 2023

Πότε και γιατί το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων

Μια σειρά από φορολογικές υποθέσεις, που αφορούν σε φορολογία εισοδήματος, ακίνητα, ΦΠΑ και άλλους φόρους αναμένεται να παραγραφούν από την ΑΑΔΕ από την αρχή του 2023.

Για τον λόγο αυτό, οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων και να στείλουν τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων στους φορολογουμένους, πριν από την έλευση του 2023.

Ο λόγος της παραγραφής των υποθέσεων από την ΑΔΑΕ είναι μια απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που, εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή, δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν μέσα σε 30 ημέρες.

Ποιες είναι οι φορολογικές υποθέσεις

Στη βάση αυτή, οι Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να «σκανάρουν» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις, προχωρώντας άμεσα στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταμείο» για όσους σόρταραν την Tesla – Έβγαλαν κέρδος $17 δισ. από τον «πόνο» του Έλον Μασκ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει «λαϊκισμό» ό,τι τον συμφέρει

Πλειστηριασμοί: Το Tsilivi Beach Hotel στον δρόμο για το σφυρί τον Ιανουάριο (pics)

Exit mobile version