Προ των πυλών βρίσκονται δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια που εδώ και καιρό η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αφετέρου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα μέσω της είσπραξης επιπλέον φόρων. Πρόκειται αφενός για το νομοσχέδιο εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και αφετέρου της παροχής κινήτρων για την επέκταση της χρήσης κάρτας στις συναλλαγές, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αν και αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δύο νομοσχέδια θα αποτελέσουν νόμο του κράτους εντός του Αυγούστου, απομένουν να διασαφηνιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες επί των νόμων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Αποδείξεις από κάρτες, αλλιώς… πρόσθετος φόρος

Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να καλύψουν το 2,5% έως και 7,5% των φετινών ετήσιων εισοδημάτων τους με αγορές και πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος, για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ετσι, μέσω της ρύθμισης για τις αδήλωτες καταθέσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, το 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που θα τους λείπει θα θεωρείται ιδεατό εισόδημα και θα τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα να φορολογείται με συντελεστή 22% έως 45%, ποσό που θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2017, για τα εισοδήματα του 2016.

Πιο αναλυτικά,
-μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματός τους, δηλ. 1000 ευρώ μέσω πληρωμών με σε πλαστικό χρήμα.
– Για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 15%, ενώ για πάνω από 20.000 και έως 40.000 ευρώ το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20% (δηλ. Για εισοδήματα 40.000 ευρώ, το ποσό των πληρωμών με κάρτα θα πρέπει να ανέρχεται σε 8.000 ευρώ).
– Για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το ποσοστό των δαπανών που θα έχουν εξοφληθεί μέσω κάρτας ή ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω τράπεζας, θα ανέρχεται σε 30%.

Η φετινή χρονικά ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα ότι απομένει το τελευταίο τρίμηνο του έτους για να επιβληθεί ο έξτρα φόρος κατά περίπτωση. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου.

Αρα για φέτος όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες εξοφληθείσες με κάρτες ή e-banking το 2,5% του εισοδήματος (δηλ. το 1/4 του 10% που θα ισχύσει κανονικά από του χρόνου).
– Για την κατηγορία εισοδημάτων 10.001 – 20.000 ευρώ, το ποσοστό ανέρχεται στο 3,75% του εισοδήματος
– Για την κατηγορία 20.0001 ευρώ έως και 40.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 5%
– για 40.001 και πάνω οι δαπάνες μέσω κάρτας ή e-banking θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 7,5% του ετήσιου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση να καλύπτουν μέρος του εισοδήματος με δαπάνες πληρωμένες με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών περιοχών.

Αδήλωτες καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τις αδήλωτες καταθέσεις θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναπροσαρμογής προς τα πάνω, των εισοδημάτων που έχουν ήδη δηλώσει με βασικό κίνητρο την απαλλαγή των φορολογούμενων από ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης θα έχουν ως εξής:

-υπολογισμός του φόρου με βάση την φορολογική κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που δηλώνεται ότι αποκτήθηκαν τα εισοδήματα
-επιβολή πρόσθετου φόρου που θα αυξάνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο έλεγχος του φορολογούμενου. Χαμηλή θα είναι η προσαύξηση εάν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος και ο φορολογούμενος εμφανίζεται οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχει μεγαλύτερη προσαύξηση.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα δεν θα είναι εφικτή η ένταξη στη ρύθμιση. Πάντως, ακόμη και στελέχη του ΥΠΟΙΚ ομολογούν ότι, με βάση τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι θεσμοί για τη ρύθμιση, δεν αναμένεται να έχει εισπρακτική επιτυχία αφού ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει ένας φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα κεφάλαια του μπορεί να φθάνει ακόμη και το 90%!..