Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των κινήτρων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σε μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλίανθο προορισμένο για ηλιέλαιο δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον απόηχο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Παράλληλα με δηλώσεις του στο newmoney ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς δεσμεύεται για την παροχή κάθε διευκόλυνσης για την εισαγωγή σιτηρών απ’ τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά στο μέτωπο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων ήδη προωθούνται παρεμβάσεις πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων. Άξονες, οι οποίοι εν πολλοίς πατάνε πάνω και στην «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.

Τα «εργαλεία»

Ο πρώτος άξονας είναι η χρησιμοποίηση των Κεφαλαίων που έχουν περισσέψει απ’ τον κουμπαρά των 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. «Έχουν μείνει να δοθούν τα 40 και πλέον εκατ. ευρώ των ζωοτροφών και το μεταφορικό ισοδύναμο. Επιπρόσθετα έχουμε 26 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Κομισιόν και τα οποία ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει που θα τα διαθέσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συνδεδεμένη επιδότηση, στην οποία θα ενταχθούν τόσο το μαλακό σιτάρι όσο και ο αραβόσιτος, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η ένταξη τους θα γίνει απ’ την επόμενη χρονιά. «Θα είναι ένα κίνητρο για την παραγωγή αυτών των ειδών με δεδομένο ότι δεν θα αφορά απλά μία χρονιά αλλά την περίοδο 2023 – 2027. Έτσι θα καλύπτει αυτούς που φοβούνται ότι εάν καλλιεργήσουν πχ αραβόσιτο, που είναι ακριβός στην παραγωγή, μπορεί να εκτεθούν σε περίπτωση πτώσης των τιμών. Θα είναι ένα στήριγμα γι αυτούς», τονίζει ο κ. Γεωργαντάς.

Ο τρίτος άξονας είναι η επιδοτούμενη  «αγρανάπαυση», την οποία πλέον η ΕΕ είναι έτοιμη να τροποποιήσει προσωρινά προκειμένου να δοθούν και πάλι προς καλλιέργεια τεράστιες εκτάσεις που ήταν αδρανοποιημένες προκειμένου να ελέγχεται το ύψος της παραγωγής βάσει της ΚΑΠ. Ένα waiver με το οποίο οι αγρότες και επιδότηση θα λάβουν αλλά παράλληλα θα έχουν το δικαίωμα να καλλιεργήσουν προσωρινά τις εκτάσεις και άρα να έχουν και παραγωγή. «Είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο πολύ σοβαρό», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς τονίζοντας πως έτσι μπορούν να καλλιεργηθούν επιπλέον 380.000 στρέμματα γης στη χώρα μας.

Καθότι, όπως λέει, διαθέσιμες εκτάσεις πλέον υπάρχουν, ο κ. Γεωργαντάς προαναγγέλλει επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της παραγωγής ηλιελαίου, το οποίο εσχάτως βρίσκεται στο επίκεντρο της τεράστιας ζήτησης. Μεταξύ άλλων, λέει, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους βιομήχανους του βιοντίζελ στους οποίους κατευθύνεται το 90% της παραγωγής ηλίανθου στην Ελλάδα για βιοκαύσιμο κυρίως μέσω της συμβολαιακής γεωργίας για αύξηση της παραγωγής και υπέρ του βρώσιμου ηλιελαίου με δεδομένο ότι πλέον και οι τιμές είναι συμφέρουσες.

Επίσης προαναγγέλλει παρέμβαση με την οποία θα αλλάξει η κατανομή και με άλλα ενεργειακά φυτά, όπως η ελαιοκράμβη, των βιοκαυσίμων. Τα τελευταία, βάσει της Οδηγίας της ΕΕ πρέπει να φθάνουν σε αναλογία στο 7% επί του συνόλου των καυσίμων στη χώρα. «Εάν πάρω αυτό το 7% από άλλα ενεργειακά φυτά που αφθονούν στη χώρα, τότε θα μείνει περιθώριο να χρησιμοποιηθεί μέρος του ηλίανθου για την παραγωγή ηλιελαίου», επισημαίνει ο κ. Γεωργαντάς λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το νομό Έβρου όπου παράγεται το 50% του εγχώριου ηλίανθου.

Διευκολύνσεις για εναλλακτικές αγορές

Την ίδια ώρα υπόσχεται κάθε διευκόλυνση του Κράτους στις προσπάθειες εισαγωγής από εναλλακτικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, όπως το σιτάρι. «Ήδη έχουν γίνει κάποιες εισαγωγές από Καναδά μέσω Ιταλίας. Εάν αποφασίσει κάποιος να φέρει εμπόρευμα απ’ τις ΗΠΑ, κάτι που για πολλούς και διάφορους λόγους έχει να γίνει απ’ το ’97, τότε θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία του ελέγχου με βάση το ισχύον πλαίσιο», επισημαίνει.

«Επομένως στόχος μας είναι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για την σύνδεση μας με εναλλακτικές αγορές», προσθέτει.

Βέβαια τονίζει πως η ίδια η αγορά ήδη ξεκινά να αναζητά λύσεις από μόνη της με δεδομένο ότι η διαταραχή απ’ τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν αποτελεί μόνο τοπικό πρόβλημα. «Το αν πχ μία ζωοτροφή μπορεί να υποκατασταθεί με κάποια άλλη που μπορεί πχ να την πάρει κανείς απ’ την Ινδία ή αν για πχ η πρωτεϊνη του ρυζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της πρωτεϊνης των σιτηρών είναι θέματα τα ο οποία ήδη μπαίνει στη διαδικασία να δοκιμάσει η αγορά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε κάθε κίνηση», τονίζει ο κ. Γεωργαντάς.

«Με λίγα λόγια σε πρώτη φάση επιχειρούμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια, που είναι δεδομένη, και παράλληλα κοιτάμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερες εναλλακτικές αγορές», τονίζει ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθέματα»

Υπενθυμίζει δε ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια αγορά της Ελλάδος σε αγροτικά εμπορεύματα σήμερα είναι η Βουλγαρία «που μας δίνει το 44% του μαλακού σιταριού και το 40% του αραβόσιτου».

Όπως λέει, οι προμήθειες απ’ τη γειτονική χώρα πλέον γίνονται κανονικά, έπειτα απ’ τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τις πρώτες δύο εβδομάδες απ’ την έναρξη του πολέμου όταν και η Σόφια είχε προειδοποιήσει για απαγόρευση εξαγωγών.

«Έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα, …υπήρξε και αυστηρή επισήμανση απ’ την Κομισιόν υπέρ της διαφύλαξης της ενιαίας αγορά», τονίζει ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων και επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα.

«Εάν λειτουργήσει κανονικά η αγορά και δεν έχουμε μία μεγάλη τάση αποθεματοποίησης, αυτή η έλλειψη που τροφοδοτείται απ’ τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρόκειται να φανεί», εκτιμά. «Με το ηλιέλαιο δυστυχώς έγινε μία άσκοπη αποθεματοποίηση απ’ τους ανθρώπους της εστίασης κυρίως για να κλειδώσουν χαμηλότερες τιμές προμήθειας σε σχέση με την προσδοκία τους για επερχόμενες ανατιμήσεις. Οπότε ήρθαν τα Σούπερ Μάρκετ προληπτικά να επιβάλουν πλαφόν. Εκτιμώ ότι αυτό είναι κάτι που θα ισορροπήσει», σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μία συνολική θεώρηση της κατάστασης και εξετάστηκαν σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανωτέρω. «Υπάρχει μία συζήτηση που θα αξιολογηθεί απ’ αυτούς που πρέπει το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς παραπέμποντας πλέον στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Ο,τι είναι να γίνει πάντως θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, αφού θα ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη

Η σημειολογία μιας αποχώρησης, ο αναβρασμός στις κατασκευές, τα… θέματα στον Τιτάνα και η διάσωση της Yalco

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

Τράπεζες: Πώς θα αντιμετωπίσουν τα δάνεια που κινδυνεύουν να «ξανασκάσουν» λόγω πολέμου και ακρίβειας