Πριν καν ξεδιπλώσουν έκτακτα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν και νέα. «Διατηρούμε ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. ευρώ» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που συμπληρώνει ότι «το 50% από αυτά “χτίστηκε” το τελευταίο έτος από τη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις».

«Κερδισμένοι» των νέων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι:

Εργαζόμενοι με αποδοχές κάτω από 800 ευρώ καθαρά μηνιαίως, που τώρα θα λάβουν αποζημίωση 26,66 ευρώ -και αφορολόγητα- για κάθε μέρα που δεν θα δουλέψουν λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους τον μήνα Νοέμβριο.

–  Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και θα τύχουν αποζημίωσης 50% αντί 30% για τις απώλειες από αναγκαστικό κούρεμα ενοικίων.

–  Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που, αντί ειδικής αποζημίωσης ή voucher όπως την Άνοιξη,  θα πετύχουν «με ένα σμπάρο» (δηλαδή με μια αίτηση στο MyBusinessSupport) και επίδομα- «δώρο»  500 ή 1.000 ευρώ, και άλλα τόσα σε χαμηλότοκο δάνειο που θα αποπληρωθεί μετά από 2 ή και έως το 2025.

–  Όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ από 12 έως 24,5 μήνες και δεν έχουν λάβει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, θα είναι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

Επόμενα «νέα μέτρα»

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν ήδη και νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, από το νέο έτος. “Το εργαλείο πέτυχε”, λένε στο οικονομικό επιτελείο και εννοούν ότι στο «εργαλείο» αυτό έχουν ενσωματωθεί πλέον προνομιακά κρατικά δάνεια (επιστρεπτέα) αλλά και οικονομικά επιδόματα (μη επιστρεπτέα) που υποκαθιστούν την Ειδική Αποζημίωση και τα Voucher που δόθηκαν πριν μισό χρόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Άμεσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν στο MyBusinessSupport αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 4 και θα διανεμηθεί 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν «χάρισμα» σε επιχειρήσεις, εταιρίες και επαγγελματίες που πλήττονται. Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν νέες αιτήσεις για άλλα 700-750 εκατ. ευρώ (Επιστρεπτέα 5) , ώστε συνολικά φέτος να ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι ενισχύσεις που θα έχουν δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

«Έκρηξη» ακάλυπτων επιταγών

Εκτός από τα 1.000 ευρώ σε επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) ή 2.000 ευρώ κατ’ελάχιστον για επιχειρήσεις και εταιρείες  που κλείνουν με κρατική εντολή, το επόμενο  μέτρο που θα ανακοινώσει πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση θα είναι η επέκταση της προστασίας για όσους έχουν στα χέρια τους επιταγές που κινδυνεύουν να «σκάσουν».

Η κυβέρνηση επιδιώκει προστασία όχι μόνον για τον εκδότη, αλλά και τον λήπτη ή κομιστή της επιταγής. Μεταξύ αυτών που συζητούνται είναι μη καταγραφή του κομιστή της ακάλυπτης επιταγής στον «Τειρεσία», ή και νέα παράταση στα μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο.

Το πρόβλημα είναι οξύ, καθώς τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άλμα 369% των ακάλυπτων επιταγών, επειδή εξέπνευσε η αναστολή προθεσμιών πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες που είχε δώσει η κυβέρνηση και οι επιταγές που δεν καλύφθηκαν αναγγέλθηκαν στον Τειρεσία. Σε απόλυτα μεγέθη, τον μήνα Σεπτέμβριο σφραγίσθηκαν 1.544 επιταγές αξίας 23,36 εκατ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο είχαν σφραγιστεί 605 επιταγές αξίας 4,97 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο μήνα πάντως, ξεκινούν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε εχθές ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον Νοέμβριο, τα οποία προβλέπουν ότι:

1ον. Εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και προχθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

2ον. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων τους, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

4ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες.

5ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

6ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

7ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.

Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

8ον. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

9ον. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.