του Κωστή Πλάντζου

Διασώζονται τελικώς 2.330 πολιτιστικά μνημεία με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, τα οποία είχαν μεταβιβαστεί πριν από μισό χρόνο στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η ίδια απόφαση επιβεβαιώνει πλήρως το σκάνδαλο που αποκάλυψε στις 9/9/2018 το «ΘΕΜΑ». Και αυτό γιατί, παρά τις λοιδορίες και τα non paper της κυβέρνησης με τα οποία επιχειρούσε να κουκουλώσει το θέμα, από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προκύπτει ότι τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο κανονικά και με τον νόμο.

Επιπλέον, από την άτυπη ενημέρωση κύκλων του υπουργού Οικονομικών προκύπτει και ένα ακόμα στοιχείο: ότι στην κυβέρνηση ακόμα δεν ξέρουν ποια άλλα μνημεία ή ακίνητα όπου βάσει του Συντάγματος το Δημόσιο διατηρεί απαράγραπτα ιδιοκτησιακά δικαιώματα έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Οπως αναφέρει, «συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται».

«Μυστικός Κωδικός»: Ακίνητα στο Υπερταμείο

Το αλαλούμ που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» ανέδειξε με δημοσιεύματά της διεθνώς την περασμένη Πέμπτη και η γερμανική «Süddeutsche Zeitung». Μέχρι σήμερα πάντως το υπουργείο Οικονομικών επέμενε -και επιμένει- ότι ποτέ δεν μεταβιβάστηκαν τα 10.119 ακίνητα, ούτε τα 2.330 μνημεία που τώρα εξαιρούνται, ούτε και τυχόν άλλα που θα βρεθούν στο μέλλον ότι πρέπει να εξαιρεθούν. Μόλις πριν από μία εβδομάδα σε μακροσκελές non paper ανέφερε ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε, καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα». Αντιθέτως η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, αναφέρει ότι τα ακίνητα αυτά «μεταβιβάσθηκαν».

Και η ίδια η απόφαση Τσακαλώτου που υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019, πριν αναχωρήσει -ή ενώ ήταν;- ο υπουργός για το Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατάζει «τη συνέχιση της διαδικασίας ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται». Η κυβέρνηση επιμένει όμως ακόμα να καλύπτει υπό το πέπλο μυστικότητος τις σχετικές αποφάσεις της, καθώς τόσο η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ όσο και του υπουργού Οικονομικών δημοσιεύονται σε 20 σελίδες ΦΕΚ, όπου καταγράφονται μόνο 2.330 12ψήφιοι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) χωρίς καμία ονομαστική αναφορά σε ποιο μνημείο ανήκουν, ούτε διευθύνσεις ή άλλο προσδιοριστικό στοιχείο.

Και μπορεί εκ των υστέρων το υπουργείο Πολιτισμού να εξέδωσε μια ονομαστική λίστα για 2.330 μνημεία που εξαιρέθηκαν (ανάμεσά τους το ευρύτερο τοπίο των Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Τελωνείο Ερμούπολης, το Ωδείο Καλαμάτας, το Μέγαρο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, τα Τείχη και η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, οι κολόνες του Υδραγωγείου στην Καλογρέζα, διάφορα τζαμιά, αρχαιολογικά μουσεία σε όλη τη χώρα και πολλά άλλα αρχαία και νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς), ουδείς όμως στην κυβέρνηση έχει αποκαλύψει ακόμα ποια είναι τα υπόλοιπα 7.789 ακίνητα που «μεταβιβάσθηκαν» στο Υπερταμείο. Και ανάμεσά τους βρίσκονται ασφαλώς και άλλα ακίνητα πολιτιστικού χαρακτήρα ή και μη, όπως νοσοκομεία, ελεύθερες εκτάσεις που ήταν διαθέσιμες προς αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό, συγκαλύπτεται επιμελώς ποια είναι τα ακίνητα αυτά, καθώς θα πρέπει όποιος ενδιαφέρεται να ανατρέξει στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου, στην οποία μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση μόνο μηχανικοί, αλλά όχι απλοί πολίτες. Ετσι, αν δεν είχε αναδειχθεί το ζήτημα από το «ΘΕΜΑ», η όλη διαδικασία θα είχε κινηθεί εν κρυπτώ, καθώς και τώρα ακόμα επιδιώκεται να παραμείνει κρυφή μέσω των κωδικοποιημένων αναφορών στα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή στο Υπερταμείο όπου ανήκει -ως θυγατρική της- και ολόκληρη η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).