Οικονομία

Αλμούνια: «Η ελληνική κρίση επηρέασε την Ισπανία, αλλά αποφύγαμε πλήρες Μνημόνιο γιατί το πρόβλημά μας ήταν οι τράπεζες»

  • Μάριος Ροζάκος


Η Ισπανική κυβέρνηση είχε δίκιο που αντιστάθηκε στις πιέσεις για πλήρες πρόγραμμα και επέλεξε να εστιάσει το πρόγραμμα στον τραπεζικό τομέα, αποφεύγοντας το πλήρες μνημόνιο δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών και νυν αξιολογητής των ελληνικών προγραμμάτων

Του Μάριου Ροζάκου

Στις σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης της Ισπανίας στις αγορές μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Αλμούνια, που ανέλαβε πρόσφατα ρόλο ανεξάρτητου αξιολογητή του 2ου και του 3ου ελληνικού Μνημονίου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε ότι η χώρα του βρέθηκε σε κρίσιμη καμπή το 2011 και το 2012 και προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα ήταν ότι η Ισπανία έλαβε 40 δισ. ευρώ από τον ESM για να στηρίξει τις τράπεζές της, αλλά απέφυγε ένα πλήρες Μνημόνιο, όπως αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Πώς το κατάφερε αυτό η χώρα σας», ρώτησε τον Ισπανό πρώην Επίτροπο ο δημοσιογράφος του «ΘΕΜΑ FM 104.6» Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. «Δεν χρειαζόμασταν πλήρες πρόγραμμα. Είχαμε ύφεση, ανισορροπίες, αλλά είχαμε και δυνατά σημεία στην οικονομία. Η συντηρητική κυβέρνηση είχε, νομίζω, δίκιο που αντιστάθηκε στις πιέσεις για πλήρες πρόγραμμα και επέλεξε να εστιάσει το πρόγραμμα στον τραπεζικό τομέα. Ο μισός τραπεζικός τομέας είχε μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες», απάντησε ο κ. Αλμούνια.

Ερωτηθείς για τον νέο ρόλο του ως ανεξάρτητου αξιολογητή των ελληνικών προγραμμάτων, ο κ. Αλμούνια αρκέστηκε να πει ότι θα συντονίσει την κατάρτιση μιας έκθεσης αξιολόγησης για το 2ο και το 3ο ελληνικό Μνημόνιο και πρόσθεσε: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να παρουσιάσω στο Eurogroup τα κεφάλαια και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης και, αν γίνει δεκτή η πρότασή μου, θα έχουμε περιθώριο έως τον Ιούνιο του 2020 να καταρτίσουμε την έκθεση. Ελπίζω τότε το Eurogroup να την εγκρίνει».

 

Απόρρητο Απόρρητο