Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για το 2013 – Η τελική απόφαση (vid)

  • newsroom


Ποια είναι η τελική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του 2013 - Ποιοι εξαιρέθηκαν από τη διαγραφή των προασυξήσεων

Ανοιχτή είναι ακόμα η υπόθεση περίπου εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν διότι δεν έλαβαν κάποια βεβαίωση με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 2019 να φορολογηθούν με προσαυξήσεις. Ακολούθησαν προσφυγές στα δικαστήρια και από τον Οκτώβριο του 2021, όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά δικαιώθηκαν. Όσοι δεν προσέφυγαν δικαστικά καλούνται να πληρώσουν -με ρυθμίσεις- το φόρο που τους αναλογεί.

Ο δικηγόρος Νικόλαος Πέττας μίλησε στην ΕΡΤ για το παράδοξο νομικά και ηθικά αυτό γεγονός.

 

«Ο κάθε φορολογούμενος τότε όφειλε να υποβάλει μία τροποποιητική δήλωση», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο δικηγόρος και όπως ανέφερε «κανείς δεν είχε ενημερώσει τους συνταξιούχους».

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από την παραγραφή των οφειλών, τον Δεκέμβριο του 2019 εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με τη οποίοι οι αρμόδιες ΔΟΥ εξέδωσαν -για λογαριασμό των συνταξιούχων- να εκδώσουν νέα εκκαθαριστικά και να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

«Ένα πρωτάκουστο γεγονός στην ελληνική έννομη τάξη. Δεν το έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ιστορία του ελληνικού φορολογικού δικαίου. Παρόλα αυτά οι ΔΟΥ το έκαναν και έβαλαν όλο το ποσό (των αναδρομικών) το 2013, χωρίς να ενημερώσουν τους συνταξιούχους», δήλωσε ο κ. Πέττας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποδεχθεί το αίτημα των συνταξιούχων και προχώρησε στην ακύρωση των προστίμων.

«Αποδέχθηκαν τον βασικό ισχυρισμό περί παραγραφής και ακύρωσαν τον φόρο», επισήμανε, αναφέροντας ότι αυτό ισχύει ότι για όσους προσέφυγαν γι’ αυτό το λόγο.

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζα Πειραιώς: €2,2 δισ. οι χορηγήσεις στον τουρισμό – €3,5 δισ. σε υποδομές

Πώς θα δοθεί €1 δισ. σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Συναγερμός για τον κορωνοϊό με 608 διασωληνωμένους και 105 νέους θανάτους