Οικονομία

Ανακοινώνεται νέα ρύθμιση: Σε 12 ή 24 δόσεις τα χρέη του κορωνοϊού

  • newsroom


Η έκτακτη ρύθμιση θα αφορά όλα τα χρέη που συσσωρεύτηκαν λόγω πανδημίας – Η πληρωμή θα γίνεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο – Στο τραπέζι και διευκολύνσεις για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Νέα ρύθμιση οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά την εξόφληση σε 12 ή 24 δόσεις όλων των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ, παράλληλα, αναμένεται και σχέδιο για την πληρωμή φόρων και ΕΝΦΙΑ. Στόχος να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών και να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Ττις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί ενώ θα  εξεταστεί το επιτόκιο που θα επιβληθεί για τις οφειλές που θα ρυθμιστούν σε δόσεις.

Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων από ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα»,  ένα από τα σενάρια που έχει βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την καταβολή των φόρων που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους σε έως 12 ή 24 μηνιαίες με πολύ χαμηλό επιτόκιο, πολύ κάτω από το επιτόκιο 4,5% που προβλέπει η πάγια ρύθμιση  σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το σπάσιμο σε περισσότερες δόσεις των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο φαίνεται να έχει κλειδώσει ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Με την επέλαση του κορωνοϊού και το lockdown τα χρέη έχουν συσσωρευθεί και ο «λογαριασμός» που έρχεται από τα τέλη Ιουλίου για τους φορολογούμενους θα είναι φουσκωμένος, καθώς με την τετράμηνη αναστολή πληρωμής που έχει δοθεί, οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου,. Απριλίου, Μαΐου πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του φετινού ΕΝΦΙΑ.