της Μαριάννας Τζάννε

Για πισωγύρισμα της ελληνικής αγοράς ανακύκλωσης, κρατικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και έλλειμμα διαλόγου στο σχέδιο νόμου που έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ, κάνουν λόγο οι βιομήχανοι και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο ΣΕΒ σε πρόσφατη επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη ζητά να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση πριν την θέσπιση του νόμου και υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών δυσλειτουργιών –ακόμη και αναστολής δραστηριοτήτων- από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος σχεδιασμός.

Με τις νέες ρυθμίσεις για την ανακύκλωση που υλοποίησε ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και ως τις 11 Νοεμβρίου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση αλλάζει πλήρως η λειτουργία των ανώνυμων μη κερδοσκοπικών εταιρειών για την ανακύκλωση, τροποποιώντας το νόμο 2939/2001. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και συγχρόνως τα αποθεματικά τους συνολικού ύψους άνω των 50 εκ. ευρώ που προέρχονται από τις εισφορές μελών, να επιστρέψουν στους δήμους με την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών, περιορίζοντας στο 10% τα διοικητικά έξοδα. Φαίνεται πάντως ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Όντως τα αποθεματικά κάποιων συστημάτων όπως της ΕΕΑΑ και των ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ υψηλά και μέχρι σήμερα λιμνάζουν. Συγχρόνως, η προσπάθεια του ΕΟΑΝ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας σε δύο συστήματα από το 2012 μέχρι σήμερα, έπεσε στο κενό με δικαστικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ανταποδοτική Ανακύκλωσης εκκρεμεί από καιρό έλεγχος, μετά την άρνηση του συστήματος να ελεγχθεί και αυτή θα είναι η τρίτη απόπειρα.

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΑΝ εκπόνησε το σχέδιο νόμου που αναθεωρεί το υφιστάμενο πλαίσιο, το υπουργείο υπόσχεται αλλαγές εκ των υστέρων. Τουλάχιστον το μήνυμα αυτό πήραν στελέχη εταιρειών εναλλακτικής διαχείρισης που συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Τσιρώνη. Ο τελευταίος κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στις εταιρείες ανακύκλωσης αφού υποστήριξε ότι μόνο το 1/3 από τα ανακυκλώσιμα υλικά παράγει αξία αφού τα υπόλοιπα οδηγούνται στις χωματερές. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε σε στελέχη του κλάδου ότι τα ΣΕΔ επιδίδονται σε λογιστικά τερτίπια αξιοποιώντας τα παχυλά αποθεματικά τους.

Ο ΣΕΒ στους κόλπους του οποίου βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες μέλη του συστήματος των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ), είναι από τους πρώτους που ζήτησαν αναστολή του νόμου, επισημαίνοντας την ανάγκη να εναρμονιστεί η επικείμενη ρύθμιση με το νέο πλαίσιο για την κυκλική οικονομία ενόψει της αναθεώρησης και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

«Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιβάλλονται στα ΣΕΔ σειρά αυθαίρετων ορίων και αναιτιολόγητων οριζόντιων γενικών απαγορευτικών διατάξεων που είναι ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο και την ευρωπαϊκή πρακτική και σε αντίθεση με διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου ακόμα και προβλέψεις του ίδιου νομοσχεδίου (π.χ απαγόρευση εμπορίας και εργασιών εναλλακτικής διαχείρισης, αυθαίρετα οριζόντια στο διοικητικό κόστος και στα αποθεματικά, μεταφορά πόρων –εισφορών από το ΣΕΔ στον ΕΟΑΝ κ.α» αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο ΣΕΒ.

Να προβεί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση αποβλήτων, καλεί τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική του κρατικοποιεί τα συστήματα ανακύκλωσης.

Όπως επισημαίνει “με την ανακύκλωση στο εδώλιο και τη χώρα με πρόστιμα και υπό διωγμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανυπαρξία πολιτικής και υποδομών για την ασφαλή και νόμιμη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, το αρμόδιο υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, προετοιμάζονται πυρετωδώς να εξαγγείλουν νέα νομοθεσία για την Εναλλακτική Διαχείριση η οποία κινείται προς παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση”.