Τη δυνατότητα ανάπτυξης στα ακίνητα με ιαματικές πηγές χρήσεων ιατρικού τουρισμού, γεγονός που αναμένεται να διευρύνει και αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, προωθεί η κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτήν, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κάθε ακίνητο με ιαματικές πηγές μελετάται ξεχωριστά (ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ) με σκοπό να του αποδοθεί η βέλτιστη δυνατή επενδυτική ταυτότητα. Για την επίτευξή αυτού του σκοπού, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το νομοθετικό πλαίσιο και παράλληλα εξετάζεται διαρκώς το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, απαιτείται μακρά διαδικασία ωρίμανσης αυτών των ακινήτων, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός ιαματικών πηγών της χώρας μας παρέμενε χωρίς αναγνώριση επί πολλά χρόνια. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, η εικόνα αυτή άλλαξε και σήμερα οι περισσότερες ιαματικές πηγές έχουν αναγνωριστεί.

Ήδη, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει και προτίθεται να διενεργήσει διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, με εκκίνηση για κάποιους από τα μέσα του 2021, κορωνοϊού επιτρέποντος. Λόγου χάρη, το Ξενία και η Ιαματική Πηγή Κύθνου βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία (e-auction IX), με καταληκτική ημερομηνία τη 18η Μαρτίου 2021.

Μέσα στο 2021 δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής διαγωνισμοί:

Ακίνητο Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468 στρέμματα. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτηριο Ιπποκράτης, τα οποία είναι εν λειτουργία, και άλλα σημαντικά κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα.

Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), ώστε στα μέσα του 2021 να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ακίνητο Camping Καμμένων Βούρλων (Κονιαβίτης)

Παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική επιφάνεια 783 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρέμματα. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟΤ. Για το ακίνητο είναι προς ολοκλήρωση σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ.

Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2021

Ιαματική πηγή Θερμοπυλών

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 940 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση είναι περίπου 126 στρέμματα. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Εντός του προς αξιοποίηση τμήματος βρίσκονται δύο ξενοδοχεία (στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες) και στο όριο της έκτασης το υδροθεραπευτήριο. Ήδη ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και σχεδιάζεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία στο τέλος του 2021.

Αντίστοιχα, για το 2021 προγραμματίζεται η αξιοποίηση των εξής ακινήτων:

Ιαματική πηγή Υπάτης

Το ακίνητο έχει επιφάνεια 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου, εντός του οποίου βρίσκονται τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο (σε λειτουργία) εστιατόριο και άλλα κτίρια.

Για το ακίνητο θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες εκπόνησης μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, με προοπτική η διαγωνιστική διαδικασία να εκκινήσει το 2022.

Ιαματική πηγή Αιδηψού

Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο το 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεώτερο μνημείο (Άγιοι Ανάργυροι), με συνολική δόμηση που ανέρχεται σε 9.000 τ.μ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου μπορεί να εκκινήσει αν υπάρξει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πλατύστομο

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 785 στρέμματα και υπό αξιοποίηση τα 420 στρέμματα.

Εντός του ακινήτου βρίσκονται το Ξενοδοχείο Ασκληπιός με υδροθεραπευτήριο έως πρόσφατα σε λειτουργία, Ξενοδοχείο Ξενία (ανακαινισμένο), Ξενοδοχείο Ασκληπιός Παλλάς (εγκαταλελειμμένο). Στο ακίνητο υπάρχουν εκκρεμότητες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που είναι προς επίλυση, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση 18,2% στα EBITDA 9μήνου

Το δράμα να έχεις τζετ αλλά όχι πάρκινγκ