Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είθισται να θεωρείται «ατμομηχανή» της εγχώριας ανάπτυξης. Ο κατασκευαστικός κλάδος συγκαταλέγεται στη βαριά βιομηχανία της εγχώριας παραγωγής. Η σημασία του κατασκευαστικού κλάδου φάνηκε και από το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών που υπέστη λόγω της οικονομικής κρίσης εν μέσω μνημονιακών χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν συνολική πτώση της τάξεως του 95% το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 άγγιξε το 93% . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

Σχεδόν 15 φορές λιγότερες κατοικίες κατασκευάστηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2007, όταν η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο απόγειό της. Το πρώτο οκτάμηνο του 2016 ολοκληρώθηκαν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευαστεί 71.936 κατοικίες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα άνωθεν στοιχεία καταδεικνύουν το μέγεθος της πτώσης της αγοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών, γεγονός που επισφραγίστηκε με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν απώλειες που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν το 42%.

Αλλαγή σελίδας

Από τις αρχές του 2018, η ελληνική κτηματαγορά άρχισε να αλλάζει σελίδα και να αποτελεί και την πρώτη χρονιά που καταγράφεται αύξηση των τιμών. Παράλληλα, αυτή η αύξηση καταγράφηκε και στην οικοδομική δραστηριότητα

Η ανοδική πορεία της κτηματαγοράς τόσο στις ζητούμενες τιμές πώλησης, όσο και στις τιμές ενοικίασης ήταν χρονικά ταυτόχρονη. Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, το 2018 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που οι τιμές κατέγραψαν αύξηση κατά +1,5%. Ενώ, ταυτόχρονα καταγράφηκαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα όπου κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 6,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών.

Σήμερα, 36 μήνες από τους πρώτους θετικούς δείκτες, η κτηματαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα να συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσφέροντας στήριγμα στο ΑΕΠ, που το τρίτο τρίμηνο «έτρεξε» με 13,4%.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή και συνεισφορά της οικοδομικής δραστηριότητας στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης αδιαμφισβήτητη. Διαχρονικά, ο κατασκευαστικός κλάδος στήριζε την οικονομία της χώρας μας, ενώ απασχολεί ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της οικοδομής. Είναι επομένως λογικό να επιβεβαιώνεται συχνά η παρατήρηση, πως οι φάσεις ανάπτυξης, σταθεροποίησης και ύφεσης της οικοδομής συμπίπτουν χρονικά με τις αντίστοιχες περιόδους της ελληνικής οικονομίας.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates  

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής «σκανάρουν» τις ξένες αγορές (pics)

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα

Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021