Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στο τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα έρχεται στο εξής το «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ ώστε να αποφευχθεί η υποχρέωση επιστροφής των αναδρομικών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για φέτος θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακρατηθούν αναδρομικά ενός μόνο μήνα, αφού στόχος του υπουργείου εργασίας είναι οι κάθε μορφής μειώσεις (επικουρικές –μέρισμα- υψηλοσυνταξιούχοι) να εμφανιστούν στους λογαριασμούς τέλος Ιουνίου με τη σύνταξη του Ιουλίου .

Σύμφωνα με την τροπολογία η εξοικονόμηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ έως ότου καταργηθεί το επίδομα στο τέλος του 2019 θα διαμορφωθεί ως εξής:

– για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ.,

– από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και

– από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη «σφαγή»των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα), καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκαρ. ευρώ. Αυτή η «σφαγή» θα έρθει 5 μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2017 αντί από το Μάιο η τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 70 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε λόγω χρονικής μετάθεσης κατά ένα 6μηνο της περικοπής.

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1380 ευρώ . Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ.

Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και άλλους αυτοαπασχολούμενους ώστε να εξισωθεί με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει πλέον για τους μισθωτούς. Έτσι , μειώνεται η βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%. Για τον υπολογισμού του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 20% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013 =, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς =.

Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό. Οι νέες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών που θα εκδοθούν από δω και πέρα δε θα έχουν καθόλου επιδόματα συζύγου ή τέκνων, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στα ποσά.

Μεγαλύτερη περικοπή της σύνταξης προβλέπεται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται και καλύπτονται με το παλιό σύστημα (ήδη δούλευαν κατά την ψήφιση του νόμου) καθώς η μείωση θα υπολογίζεται με το ψαλιδισμένο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Η μείωση θα φτάνει έως 70% για όσους έχουν κάποια εργασία και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 785 ευρώ αντί για τα 1007. Η μείωση κατά 70% αφορά στα επιπλέον ποσά. Αντίστοιχα ψαλιδίζεται βαθύτερα και η σύνταξη για τον συνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία που λαμβάνει σύνταξη άνω τω1571 ευρώ αντί των 2016.

Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Προκαλείται απώλεια εισόδων ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Αποσαφηνίζεται ότι το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού, ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές), ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά οι επικουρικές κινδυνεύουν με περαιτέρω μειώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μόνο ο Πρόεδρος ΔΣ του ΜΤΠΥ και όχι το ΔΣ θα αποφασίζει για την αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης του μερίσματος. ενώ δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπ. Εργασίας.

Ακόμη, έως 31-12-2017 θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στη φορολογική διοίκηση όλων των μηχανισμών είσπραξης εισφορών των ταμείων .