Από τις αρχές του 2024 τελικά (και όχι σε ένα χρόνο από σήμερα) θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτές οι πληρωμές με κινητά και QR code, με το νέο σύστημα IRIS. 

Στο τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, άλλαξε η σχετική διάταξη που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με το νέο άρθρο 46  που τέθηκε προς ψήφιση, το μέτρο ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε ως χρόνο έναρξης εφαρμογής του την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Πλέον γίνεται υποχρεωτικό, να γίνονται δεκτές με πληρωμές και μέσω κινητού, χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου ή το email, στα οποία έχει συνδεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του καταναλωτή και του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Για λόγους διευκόλυνσης, θα αρκεί να σκανάρει κάποιος από το κινητό του το ειδικό QR code που θα αναρτήσει κάθε επιχείρηση στο ταμείο της.

Αν και οι πληρωμές αυτές μεταξύ ιδιωτών δεν βαρύνονται με καμία τραπεζική προμήθεια έως τα 500 ευρώ, απαιτούν χρόνο για εξοικείωση.

Το πρόβλημα πάντως είναι  όπως και με τα μετρητά, οι  «άμεσες συναλλαγές» μέσω IRIS  δεν «περνάνε» από POS. Και έτσι, δεν θα εκδίδεται αυτόματα η απόδειξη όπως με τις κάρτες, μέχρι τουλάχιστον να διασυνδεθούν όλα τα συστήματα αυτά μεταξύ τους και με την εφορία.

Η δυνατότητα για κάποιον ελεύθερο επαγγελματία να δέχεται πληρωμές μέσω IRIS προϋποθέτει να ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS P2B (person to business) στον επαγγελματικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Η ενεργοποίηση γίνεται μέσω της τράπεζας και εφόσον η υπηρεσία ενεργοποιηθεί η τράπεζα παρέχει ένα QR, που ενσωματώνει το ΑΦΜ του επαγγελματία. Ετσι, όταν κάποιος θέλει να αποδεχθεί μια πληρωμή μέσω της υπηρεσίας IRIS P2B δείχνει το QR από το κινητό του και ο πελάτης το σκανάρει επίσης με το κινητό του και μεταφέρει χωρίς τη χρήση IBAN τα χρήματα της αμοιβής στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία. Το QR μπορεί να το έχει στο mobile app που έχει συνδέσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό ή στην επαγγελματική κάρτα του, σε απλή φωτογραφία ή ακόμη και στη στολή που φοράει. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγει να μεταφέρει μαζί του POS και ο καταναλωτής παρακάμπτει τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας, αφού η πληρωμή γίνεται απευθείας μέσω του λογαριασμού.

Η συναλλαγή εκτελείται σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και τα χρήματα φαίνονται άμεσα στον λογαριασμό του επαγγελματία. Μέχρι σήμερα την υπηρεσία IRIS P2B προσφέρουν οι τράπεζες Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ενώ σύντομα στην υπηρεσία θα ενταχθούν η Viva και η Optima.

Σε αντίθεση με τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να κάνει ανέξοδα πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα, ο επαγγελματίας επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα και μπορεί να είναι ποσοστιαία επί του ποσού της συναλλαγής, π.χ. 1% επί της συναλλαγής, ενώ συνήθως υπάρχει και ανώτατο όριο προμήθειας, π.χ. 5 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της υπηρεσίας είναι φθηνότερη από την τυπική υπηρεσία του εμβάσματος, στην οποία επιβαρύνονται τόσο ο καταναλωτής όσο και ο ελεύθερος επαγγελματίας με τη μορφή εξερχόμενου και εισερχόμενου εμβάσματος, που κοστίζει από 2,5 έως και 12 ευρώ, ανάλογα με το ποσό και εφόσον για την πληρωμή παρεμβάλλονται πάνω από μία τράπεζα. Η υπηρεσία IRIS προβάλλει έτσι ως ένα ακόμη εργαλείο για την πραγματοποίηση συναλλαγών, διευρύνοντας τις δυνατότητες για άμεσες πληρωμές χωρίς μετρητά και χωρίς τη χρήση κάρτας.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει στη σχέση δανειοληπτών – servicers και funds – Οι νέοι κανόνες και τα πρόστιμα

ΑΔΜΗΕ: Να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας

Novo Nordisk: Τεράστια επένδυση 2,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία – «Ξεπουλάει» το φάρμακο για την παχυσαρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ