Οικονομία

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι θα επιλεγούν πρώτοι (vid)

  • newsroom


Ποιες συσκευές δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ηλεκτρικών συσκευών (πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή), από το οποίο θα ωφεληθούν 300.000 νοικοκυριά με voucher βάσει εισοδήματος. Επιλέξιμες για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών είναι οι εξής συσκευές, με επιδότηση 150-600 ευρώ:

  • Κλιματιστικό
  • Ψυγείο
  • Καταψύκτης

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, όπως και οι κουζίνες. Για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και την πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας ΣκρέκαςΚαλεσμένος στο Open, ο κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος, ενώ όπως είπε αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε». «Στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλυτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου», κατέληξε.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» θα επωφεληθούν περί τα 350.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιές, ενεργοβόρες συσκευές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ισχύει για παλαιές συσκευές, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές  που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Διαβάστε ακόμη

Πώς εκτροχιάστηκαν τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας – Σανίδα σωτηρίας οι εξαγωγές της (Γραφήματα)

Ποιες είναι οι πιο κερδοφόρες πόλεις για ιδιοκτήτες Airbnb – Πού βρίσκεται η Αθήνα

Wall Street: Βαριές απώλειες λόγω πληθωρισμού – Πτώση 750 μονάδων για τον Dow Jones